Evenimentul Zilei > Social > Semnal de alarmă. Medicamente contrafăcute, cu valoare de peste 4 miliarde de euro, circulă pe piață
Semnal de alarmă. Medicamente contrafăcute, cu valoare de peste 4 miliarde de euro, circulă pe piață

Semnal de alarmă. Medicamente contrafăcute, cu valoare de peste 4 miliarde de euro, circulă pe piață

În plină pandemie, când gestionarea luptei împotriva Coronavirusului devine din ce în ce mai greu de stăpânit, două importante agenții europene fac public un raport alarmant. Este vorba de medicamentele contrafăcute care se comercializează peste tot în lume.

Raportul nu face și precizări cu privire la confiscările de pe piața medicamentelor și nici ce cantitate ar mai exista acum în depozite. Dar, având în vedere că termenele de valabititate ale medicamentelor se întinde pe perioade între 2 ani și 5 ani, e posibil ca dintre ele să mai circule pe piață. Și, oricum, contrafacerea lor continuă să se producă.

Falsificatorii vizează în special antibioticele, suplimentele farmaceutice și calmantele. Printre confiscările vamale se numără și medicamente pentru malarie, diabet, cancer și boli de inimă. Aceste informații sunt consemnate în noul raport, publicat astăzi, 23 martie, de Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Cele două agenții estimează la 4,03 miliarde de euro valoarea totală a produselor farmaceutice contrafăcute, comercializate la nivel mondial.

Raportul se bazează pe un subset relevant de date din aproape o jumătate de milion de confiscări vamale de la agenții internaționale de aplicare a legii, și anume Organizația Mondială a Vămilor, Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene și Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite. Seturile de date conțin informații culese și prelucrate de lucrătorii vamali.

Raportul, redactat în martie 2019, dar dat publicității acum, conține și date din Sistemul de incidente de contrafacere al Institutului de Securitate farmaceutică (PSI), care conține multe cazuri de fabricare frauduloasă, etichetare greșită și ambalare frauduloasă raportate de întreprinderile membre ale PSI. Studiul se bazează și pe cercetările Organizației Mondiale a Sănătății, printre altele.

Antibioticele și calmantele sunt cele mai falsificate

Din datele privind confiscările vamale analizate în studiu, în perioada 2014-2016, reiese că antibioticele contrafăcute, suplimentele farmaceutice și calmantele au fost cele mai frecvente.

Autoritățile vamale au confiscat însă și alte medicamente, de exemplu, medicamente pentru cancer, medicamente antidiabetice, anestezice locale, medicamente pentru malarie,

medicamente pentru tratamentul HIV și medicamente pentru boli de inimă.

Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, una dintre sursele consultate pentru acest studiu, în Africa subsahariană, medicamentele neconforme și contrafăcute pentru malarie pot duce la 116 000 de decese în fiecare an.

Comerțul cu produse contrafăcute este facilitat de creșterea livrărilor în pachete mici, prin colete poștale sau trimiteri în plic, pe care lucrătorii vamali le detectează mai greu. În perioada 2014-2016, 96 % din confiscările vamale de produse farmaceutice contrafăcute au fost livrate prin poștă sau prin curier rapid, cel mai des comandate prin internet.

La nivel global, India, Hong Kong și China sunt cei mai mari producători de produse farmaceutice contrafăcute, iar Singapore și Hong Kong par să fie cele mai importante puncte

de tranzit.

Despre autorul raportului

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) este o agenție descentralizată a UE, cu sediul la Alicante, în Spania. Agenția gestionează înregistrarea mărcilor Uniunii Europene.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.