Sentimentele negative ne pot îmbolnăvi. Afectează creierul și pot duce la demență

Sentimentele negative ne pot îmbolnăvi. Afectează creierul și pot duce la demență Sursa foto: arhiva EVZ

Profesorul Constantin Dulcan spune că sentimentele de ură sau de furie afectează grav sănătatea mintală și pot duce chiar și la demență. Chiar dacă nu putem elimina stresul din viața noastră, putem să încercăm să-l controlăm.

Sentimentele negative induc o stare de stres care poate avea efecte negative asupra organismului. Profesorul Constantin Dulcan a explicat în noua sa carte că sentimentele de furie și ură ne pot îmbolnăvi.

„Ura este un sentiment nociv, cu efect de stres asupra organismului. Stresul înseamnă un exces de cortizol din glanda suprarenală, un exces de adrenalină și noradrenalină, care duce la vasoconstricție atât la nivel cerebral, cât și la nivel cardiac. Pur și simplu, aceste organe nu mai sunt hrănite adecvat și, încet, încet așa cum spune vorba aceea din popor, ața se rupe acolo unde este mai subțire“, explică medicul neurolog Constantin Dulcan.

Afectează creierul

Este dovedit prin studii medicale că sentimentele negative afectează grav activitatea cerebrală și ucid foarte mulți neuroni. „Când avem o criză de furie mor cu mult mai mulți neuroni decât în mod normal. Pe vremea studiilor mele, se spunea că avem circa o sută de miliarde de neuroni. Cineva i-a numărat, pesemne. Altcineva a spus că ar fi undeva la 80 spre 100 de miliarde, probabil. Într-un milimetru de substanță deja sunt milioane de conexiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă stăm fără să facem nimic, doar stăm și ne uităm la televizor, mor cam 2.000 de neuroni pe zi. Cu ne înfuriem, mor zeci de mii de neuroni. Dacă stresul este continuu, la un moment dat ne trezim cu demență. Din nefericire, frecvenţa acestei boli este din ce în ce mai mare“, a mai spus profesorul.

Calmul este crucial

Chiar dacă traversăm o perioadă dificilă, este extrem de important să ne menținem calmul. „Suntem într-un moment foarte dificil, dar trebuie să ne menținem calmul. Din nefericire, venim după o pandemie, iar oamenii au din nou teama de boală. Trebuie să fim cât se poate de liniștiți, pentru că dacă ne epuizăm, atunci sănătatea noastră este pusă și ea în pericol.

Nu putem evita stresul. Acesta înseamnă o chimie care este nocivă pentru organism, dar putem să ne facem fiecare din casa noastră o nișă în care să încercăm să trăim sentimentul de bucurie, de satisfacție“, a mai spus profesorul Dulcan, la Antena 3.