Ministerul Sănătății, primele precizări în dosarul dispozitivelor prelevate de la persoane decedate: „Legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea“

Ministerul Sănătății, primele precizări în dosarul dispozitivelor prelevate de la persoane decedate: „Legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea“

Ministerul Sănătății a transmis că refolosirea dispozitivelor este ilegală. Un medic cardiolog din Iași a fost arestat sâmbătă și este acuzat că a prelevat 238 de dispozitive de la persoane decedate și le-a reimplantat ulterior altor pacienți.

Medicul Dan Tesloianu, fostul șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași, a fost arestat, sâmbătă, pentru 30 de zile. El este acuzat că a coordonat o rețea care a prelevat dispozitive medicale de la persoane decedate și le-a implantat apoi altor pacienți.

Potrivit unor surse, medicii suspectați în acest dosar ar fi cerut bani pacienților pentru aceste dispozitive, care în mod normal pot fi obținute gratuit prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate.

Practică ilegală

Ministerul Sănătății a anunțat că legislația din România nu permite reutilizarea dispozitivelor medicale de unică folosință cum sunt și defribrilatoarele și stimulatoarele cardiace.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menționate, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale.

De asemenea, este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă.

Este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate“, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Nu pot fi reutilizate

Potrivit reprezentanților instituției publice, în instrucțiunile de utilizare ale dispozitivelor medicale era speciaficat foarte clar că acestea nu pot fi refolosite.

„În urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menționată aveau înscris în mod clar în instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj indicația producătorilor că sunt de unică folosință și nu se reutilizează/resterilizează“, se mai arată în comunicatul de presă.