Zeci de mii de euro și tablouri semnate de pictori de renume, găsite de polițiști în urma perchezițiilor din dosarul stimulatoarelor cardiace
- Iulia Moraru
- 18 februarie 2023, 12:40
Zeci de mii de euro și 36 tablouri ce aparțin unor pictori de renume au fost găsite de polițiști în urma perchezițiilor efectuate vineri, 17 februarie, în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre. De asemenea, un medic cardiolog a fost reținut, cu propunere de arestare.
În urma perchezițiilor, autoritățile au anunțat că au confiscat o sumă mare de lei, precum și valută din opt țări. Mai mult, au fost confiscate și 24 de stimulatoare cardiace, precum și 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri și 250 de DVD-uri.
Valută din opt țări a fost găsită în urma perchezițiilor
Astfel, polițiștii au găsit 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de dolari, 300 de lire sterline, 300 de franci elveţieni, 3.500 de forinţi, 520 de coroane suedeze și 200 de coroane daneze.
Totodată, au fost găsite și 36 de tablouri ce aparțin unor pictori naţionali de renume. Acestea au fost ridicate şi depuse la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul de Artă.
„În urma percheziţiilor au fost identificate mai multe bunuri mobile şi imobile, aparţinând persoanelor cercetate, bunuri asupra cărora urmează a se dispune măsura asigurătorie a sechestrului. Poliţiştii continuă cercetările şi astăzi, în vederea completării probatoriului”, potrivit autorităților, informează Libertatea.
Un medic cardiolog celebru a ajuns în fața magistraților
Între timp, medicul din Iași Dan Tesloianu a ajuns în fața magistraților, după ce în urmă cu câteva ore a fost reținut de autorități. Suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară.
Mai mult, „producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”, potrivit procurorilor.
În interiorul spitalului acesta ar fi operat o întreagă rețea de medici, care ar fi fost instruiți să extragă dispozitivele cardiace inclusiv de la pacienții decedați. De asemenea, totul s-ar fi făcut împotriva legii, fără respectarea protocoalelor medicale și fără acordul familiei persoanei decedate. Dispozitivele erau apoi vândute celorlalți pacienți, sub pretextul că sunt noi.