Televizoarele vechi, o afacere profitabilă astăzi. Unele modele conțin metale prețioase

Televizoarele vechi, o afacere profitabilă astăzi. Unele modele conțin metale prețioase Sursa foto: 184172964 © Prasert Krainukul | Dreamstime.com

Dacă ai în casă un televizor vechi, sunt mari șanse să deții o mică avere. Acestea au devenit o afacere profitabilă în zilele de astăzi datorită metalelor prețioase care se află în componența anumitor modele.

Electrocasnicele vechi, care par să nu mai fie de folos la nimic, pot ascunde adevărate comori. Milioane de tone de electrocasnice nefuncționale sunt aruncate anual, astfel fiind irosită o sursă de metal. Potrivit unei analize, televizoarele vechi sunt destul de valoroase, tubul acestora conținând 450 de grame de cupru, 227 de grame de aluminiu şi 5,7 grame de aur.

Cei care au în casă televizoare cu tub, le pot considera o sursă de bani. Industria de colectare a deșeurilor electrocasnice crește, transformându-se într-o afacere profitabilă. Aurul este greu de procurat din mină, iar pentru a obține aproximativ șase grame, trebuie exploatată o tonă de material brut. Dacă facem un calcul cu privire la aurul care se găsește în modele vechi de televizoare, la o tonă de deșeuri se pot strânge 350 grame. În plus, procesul de extragere a aurului din tubul televizoarelor este mai puțin costisitor comparativ cu mineritul.

Potrivit rapoartelor publicate de BBC, în 2016 au fost reciclate aproximativ 435.000 de tone de telefoane, din care s-au generat materii prime de aproximativ 9,4 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Televizoarele vechi se transformă într-o afacere profitabilă

Universitatea Națiunilor Unite descrie deșeurile electronice ca fiind o provocare semnificativă și în creștere la nivel global. Cu toate acestea, gunoiul electronic aruncat poate fi una dintre cele mai subutilizate resurse ale noastre.

Noua industrie a început să fie exploatată din ce în ce mai mult. Profesoara Veena Sahajwalla, din cadrul Universităţii New South Wales din Australia, deține o astfel de afaceri. Cuprul, argintul și aurul sunt extrase din diverse electrocasnice vechi, care nu mai funcționează.

„Modelele economice arată că o micro-fabrică construită cu circa cinci sute de mii de dolari poate genera venituri şi locuri de muncă în doar doi-trei ani. Asta înseamnă că există, deopotrivă, beneficii pe plan social, economic şi de mediu.

Ar putea exista, de asemenea, stimulente plătite producătorilor pentru ca produsele lor să fie mai ușor de dezasamblat”, spune Veena Sahajwalla, potrivit BBC.