Exclusiv. Când va lua sfârșit războiul din Ucraina. Dan Dungaciu, la aproape un an de la începerea conflictului: „În acest moment, mai degrabă inițiativa aparține Federației Ruse”
- Iulia Moraru
- 1 februarie 2023, 23:13
Războiul din Ucraina a intrat acum în cea de-a 12-a lună de conflict cu Rusia și deși se credea că forța Occidentului va întări Ucraina, se pare că Vladimir Putin este cel care deține acum inițiativa pe teren.
„Cum se va termina războiul?”; „Sunt cele două părți implicate dispuse să ajungă la o negociere?” sau „Ce urmează pe front?” sunt doar câteva dintre subiectele abordate în emisiunea EVZ Play „HAI România” de profesorul universitar Dan Dungaciu și Ionuț Cristache.
Cât va mai continua războiul din Ucraina
La aproape un an de la război, luptele pe front par din ce în ce mai aprige, dovadă că Rusia nu este dispusă să renunțe. În acest context, profesorul Dan Dungaciu a subliniat că un război care a durat mult nu e un război care să ducă la prăbușirea Federației Ruse și tocmai de aceea au apărut diverse informații în presa occidentală despre faptul că ar trebui să se încheie conflictul.
În acest context, deși se discută despre o posibilă negociere, marea problemă este cum se va realiza aceasta, deoarece oamenii nu mai vor pacea.
„Se discută eventual despre un tip de negociere. Problema este cum face această negociere, pentru că dilema nu e că oamenii nu vor negociere. De la început, acest război a mers cu frâna de mână trasă”, a spus Dan Dungaciu.
Și asta pentru că, spune profesorul universitar, rușii au început să creadă încet, încet că luptă împotriva NATO și a Occidentului, nu doar a Ucrainei. De aceea în ei a apărut un sentiment puternic de motivație.
„Între timp, prin faptul că ucrainenii cu armament occidental au început să-i toarce pe ruși, că războiul s-a definit cu războiul Occident versus Rusia, care Occident vreau să distrugă Rusia, încet, încet s-a creat în rândul armatei Federație Ruse nu un tip de mobilizare, dar de motivație: noi suntem acolo să luptăm cu Occidentul, cu cine, cu NATO și faptul că vin tancurile germane, asta nu face decât să alimentează teoria”, a subliniat Dan Dungaciu.
Inițiativa pe front aparține Rusiei
Cu toate că ajutorul Occidentului este unul masiv pentru Ucraina, se pare că la aproape un an de război, inițiativa pe teren aparține tot Rusiei.
„În acest moment, pe teren mai degrabă inițiativa aparține Federației Ruse. Pentru Federația Rusă costurile sunt enorme. Dar în acest moment Federația Rusă încet și sigur, consumându-și resurse umană majoră, cum spun și ucrainenii, au oarecare câștiguri. Deci ei se duc spre obiective, spre obiectivele pe care le-a indicat președintele Vladimir Putin. Adică ocuparea Donbas. Din păcat, rușii, dacă câștigă Donbasul, ei se pot retrage”, a mai adăugat profesorul universitar.
De partea cui este victoria
Referindu-se la câștigarea războiului de către Ucraina, Dan Dungaciu a evidențiat o problemă ce, spune el, dacă n-ar fi existat, ar fi putut duce la înfrângerea Rusiei. Este vorba despre lipsa de identitate a națiunii ucrainene și despre faptul că nu au știut să-și fructifice potențialul.
„Deci lipsa de identitate puternică a Ucrainei a făcut ca Ucraina să nu-și fructifice potențialul, pentru că ea nu s-a dus spre Occident, a stat cum se spune, iertați-mă, expresia neacademică cu fundul în două luntre și în medie a fost bine. Revenind acum, dacă Ucraina ar fi avut acea victorie și Rusia ar fi fost prăbușită în acest război, sigur că ar fi devenit estul Europei principalul element de securitate în spațiile euroatlantic. Eu cred că acest scenariu nu mai e valabil”, a adăugat acesta.
În continuare, e nevoie de viitoarea ofensivă a Ucrainei pentru a putea da o concluzie, iar în situația în care se află acum țara, trebuie neapărat să facă ceva pentru a se ridica deasupra inamicului.
„Ucraina trebuie să facă ceva. Nu poți să te oprești acum și să pretinzi rușilor să plece că nu o să plece niciunde”, a mai evidențiat Dan Dungaciu.