Guvernul a modificat legea construcțiilor. Drumurile reabilitate mai ușor

Guvernul a modificat legea construcțiilor. Drumurile reabilitate mai ușor sursa: arhivă EVZ

Executivul a modificat ordonanța pentru modificarea Legii construcțiilor, astfel încât să fie permise, fără să fie nevoie de obținerea unei autorizații de construire, și lucrările de întreținere curentă a rețelei de drumuri din țara noastră.

Acest lucru va însemna, cel puțin în teorie, că se vor putea face mai multe astfel de lucrări, iar acest lucru va duce la drumuri mai bune și mai sigure, cel puțin pe hârtie. Astfel, prin Ordonața de Guvern 9/2023, ce se va aplica din 29 ianuarie 2023, au fost introduse în lista activităților ce se pot executa fără autorizație de construire sau desființare din Legea 50/1991 și cele de întreținere curentă a infrastructurii de transport.

Până la aplicarea modificării, Legea construcțiilor prevede că scutite de obținerea autorizației de construire sunt doar lucrările de întreținere periodică și reparații curente la infrastructura de transport și la instalațiile aferente.

După cum este precizat în comunicatul Guvernului emis după adoptarea măsurii, Legea 50/1991 a fost modificată “în sensul stabilirii în sarcina autorităților a obligației legale de a executa inclusiv lucrări de întreținere curentă, pe lângă cele de întreținere periodică și reparații curente la infrastructura de transport rutier pe care o administrează”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A petici”, soluția pentru a oferi o stare de confort și siguranță

Printre lucrările de întreținere curentă, după cum se menționează în comunicat, se numără plombările, colmatarea (astuparea) fisurilor și a crăpăturilor, badijonarea suprafețelor poroase, curățarea platformei drumului de noroiul adus de vehicule de pe drumurile laterale, de materialele aduse de viituri, curățirea șanțurilor, a rigolelor, a canalelor și podețelor, spălarea și vopsirea indicatoarelor de circulație, văruirea copacilor din preajma drumurilor, deszăpezirea manuală și mecanică etc.

Autoritățile spun că “aceste lucrări sunt foarte importante în menținerea drumului în stare de confort și siguranță a circulației rutiere”. Rămâne însă de văzut dacă după modificarea prin OUG a legii, drumurile publice chiar vor fi reabilitate, mai ales că multe dintre ele au neapărată nevoie.