Marcel Ciolacu propune schimabrea regimului fiscal din România. Cum vrea să taxeze multinaționalele
- Ionel Sclavone
- 28 ianuarie 2023, 19:30
Marcel Ciolacu susține că firmele străine vor trebui să plătească un impozit de 1% pe cifra de afaceri, similar celui plătit de societățile HORECA. El a susținut un discurs în care a vorbit despre schimbarea regimului fiscal, după preluarea funcției de premier, în luna mai. Într-un discurs cu accente naționaliste, susținut la Brăila, viitorul prim-ministru a spus că firmele străine vor trebui taxate precum cele din domeniul HORECA.
Încă de pe vremea lui Liviu Dragnea, PSD și-a propus să taxeze companiile străine care activează în România. Fie că au numit-o „taxa Robin Hood” sau „taxa de solidaritate” social-democrații au dorit să scoată ceva mai mulți bani de la firmele multinaționale.
Acum, Marcel Ciolacu vine cu aceeași idee, și vorbește despre noi reguli de impozitare care să fie aplicate firmelor cu capital străin. Este vorba despre aceleași reguli care se aplică firmelor din domeniul HORECA. De la 1 ianuarie acestea trebuie să opteze, în locul impozitului specific, între un impozit pe profit sau unul pe cifra de afaceri, în funcție de avantaje
La Brăila, viitorul premier al României a declarat auditoriului că firmele străine ar trebuie să plătească un impozit similar. Iar acest lucru implică schimbarea reglementărilor în domeniul fiscal.
„Asta nu înseamnă să venim cu impozite noi. Nu vor exista impozite mai mari la capitalul românesc, la IMM-uri, la Horeca, sunt foarte bine cele din acest moment şi duc la o dezvoltare, dar ei şi-au asumat să plătească 1% din cifra de afaceri. Oameni buni, este corect ca şi companiile mari, care activează în România, să plătească la fel ca şi companiile româneşti, cel puţin 1% din cifra de afaceri”, a declarat Marcel Ciolacu.
România trebuie să se reorienteze spre producție
În acest context, Marcel Ciolacu a mai spus că a venit momentul ca România să-și orienteze economia spre producție, iar nu pe consum. Drept urmare, susține că după ce va deveni premier va prelua ce nu s-a reuşit în programul de guvernare al coaliţiei.
„Va trebui să venim şi să ne asumăm lucruri concrete, lucruri care trebuie dezvoltate urgent. Capitalul autohton, producţia de produse alimentare, producţia de materiale de construcţii trebuie încurajată de către statul român”, a afirmat Ciolacu.
PSD dorește reducerea impozitării muncii
De asemenea, el a vorbit și despre reducerea nivelului de impozitare pe muncă, soluție propusă și de USR, dar neagrată la momentul respectiv de restul partidelor.
„Avem cea mai mare impozitare pe muncă din Europa, 45%. Nu vă aşteptaţi să ne vină rudele înapoi din diapora cu o impozitare atât de mare pe muncă. Trebuie să găsim echilibrul între impozitarea muncii şi impozitarea capitalului”, a mai spus liderul PSD.
Marcel Ciolacu a afirmat că, „în Germania, impozitarea pe muncă este mult mai mică şi impozitarea pe capital este mult mai mare”.
„Numai la dividende, noi avem 8%, în Germania 26%. Nu poţi să scoţi dividende de la propria companie şi pe urmă să împrumuţi propria companie luând dobândă. Lucrurile acestea nu se întâmplă într-un stat normal”, a arătat președintele PSD.