Bogdan Aurescu: Peste două treimi dintre colegii care reprezintă state UE şi state membre Schengen și-au exprimat sprijinul pentru aderarea României la Schengen

Bogdan Aurescu: Peste două treimi dintre colegii care reprezintă state UE şi state membre Schengen și-au exprimat sprijinul pentru aderarea României la Schengen Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, a vorbit, vineri, într-o conferință de presă pe tema Schengen, întărind ideea că peste jumătate din statele membre UE și statele membre Schengen sunt alături de România în procesul ei de aderare la spațiul de liberă circulație.

Bogdan Aurescu a fost alături de omologul din Regatului Ţărilor de Jos, Wopke Hoekstra, şi din Republica Franceză, Catherine Colonna. Ministrul a mai punctat că dosarul Schengen nu este o problemă ce interesează doar România, ci una care se răsfrânge asupra întregii Europe.

România are susținerea majorității în ceea ce privește aderarea la Schengen

Ministrul de Externe român a evidențiat că România este pregătită să adere la Schengen, iar acest lucru a fost dovedit şi de misiunile de experţi care au avut loc în România, în octombrie şi în noiembrie.

„De asemenea, aş vrea să vă spun că, după cum aţi văzut, în ultima perioadă am discutat cu foarte mulţi omologi ai mei. Aş spune că am discutat cu peste două treimi dintre colegii care reprezintă state membre ale Uniunii Europene şi, în acelaşi timp, state membre Schengen, deci cei care votează pentru aderarea României.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toţi aceşti colegi au exprimat sprijinul lor puternic pentru aderarea României şi dorinţa de a se implica, pentru că este vorba nu doar despre un dosar care interesează România, ci este vorba despre un dosar care interesează Uniunea Europeană în întregul său, fiind vorba aici despre aplicarea concretă a principiului unităţii şi a principiului solidarităţii europene”, a afirmat Aurescu.

Potrivit acestuia, aşteptarea României privind aderarea la spaţiul de liberă circulaţie este legitimă, deplin justificată, fiind considerată expresia unui efort puternic făcut în ultimii ani pentru a ne atinge obiectivele.

În acest context, Bogdan Aurescu a ținut să mulțumească Franței și Olandei pentru sprijinul arătat țării noastre, dar și pentru dorința de a se implica activ în procesul de aderare a României la spațiul de liberă circulație.

Subiectul migrației, abordat de ministrul de Externe

A fost abordat, de asemenea, subiectul migrației ilegale în Europa, ministrul menționând că frontierele externe ale Uniunii trebuie întărite. „Aceasta este poziţia României, chiar dacă noi respingem conexiunea artificială dintre aderarea la Schengen şi evoluţiile la nivel european în materie de migraţie ilegală”, a subliniat Aurescu.

Totuși, România va coopera cu țările membre pentru a găsi o soluție corespunzătoare care să ajute țara noastră să își atingă obiectivele, a mai spus ministrul în conferința de presă.