Un asteroid uriaș va intra în atmosfera Pământului în această săptămână. La ce distanță va fi de noi şi cum poate fi urmărit

Un asteroid uriaș va intra în atmosfera Pământului în această săptămână. La ce distanță va fi de noi şi cum poate fi urmăritsursa foto. EVZ

Un asteroid uriaș este așteptat să pătrundă în atmosfera Pământului în această săptămână. Centrul NASA spune că roca denumită 2023 BU se deplasează cu o viteză uluitoare de 33.300 mph.

Un asteroid care se îndreaptă spre atmosfera Pământului a fost descoperit recent de NASA. Asteroidul 2023 BU a fost observat pe 21 ianuarie de către Centrul pentru Studiul Obiectelor din Apropierea Pământului (CNEOS) al NASA.

Acesta va trece la aproximativ 3.500 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, fiind, așadar, a patra cea mai apropiată dintre rocile spațiale trecute și viitoare care se vor apropia de planeta noastră. Acest asteroid este atât de aproape de Pământ, încât se află puțin sub o distanță medie de trei procente între Pământ și Lună.

Va trece pe lângă Pământ vineri dimineața, 27 ianuarie, în jurul orei 12:30

Conform datelor CNEOS, roca spațială măsoară are aproximativ 29 de metri în diametru, ceea ce înseamnă că ar fi o mică amenințare dacă s-ar îndrepta către Pământ

NASA afirmă că asteroizii mai mici de 25 m (82 ft) se vor arde cel mai probabil când intră în atmosfera Pământului, ducând la pagube mici sau deloc la sol. Oricum, s-a exclus posibilitatea unei coliziuni în această săptămână.

Cu toate acestea, asteroidul va intra în atmosfera noastră - mai exact în exosferă, stratul cel mai exterior care se întinde pe aproximativ 6.000 de mile (10 000 km) deasupra Pământului, marginea exterioară a atmosferei. Aici sateliții meteorologici arbitrează Pământul.

Cum puteţi urmări asteroidul atunci când se apropie de Pământ

Deoarece se așteaptă ca asteroidul să treacă pe lângă atmosfera Pământului, pasionații de astronomie vor putea observa Asteroidul 2023 BU, datorită proiectului Virtual Telescope Project (VTP).

VTP reprezintă un set de telescoape robotizate instalate în Ceccano, Italia, care sunt accesibile online, configurate astfel încât să aveți propria experiență astronomică din confortul casei dumneavoastră. Transmisia în direct de către VTP a asteroidului va începe joi, 26 ianuarie.

Veți putea urmări asteroidul trecând pe lângă planeta noastră printr-un flux live oferit de telescoape robotizate, controlate de la distanță. Ele fac parte din Proiectul Telescopului Virtual (VTP) operat de Observatorul Astronomic Bellatrix.

Laserul care va detecta viața extraterestră

Un nou laser portabil, finanțat de NASA, a fost dezvoltat recent pentru a ajuta oamenii de știință să detecteze viața extraterestră. Dispozitivul, creat de o echipă condusă de Universitatea din Maryland, folosește un laser ultraviolet pentru a îndepărta particulele din materialul planetar.

Noul laser de vânat de extratereștri le permite oamenilor de știință să acceseze compuși cu proprietăți mai complexe. Compușii mai mici, cum ar fi aminoacizii, sunt mult mai greu de analizat, spun oamenii de știință.

Oamenii de știință au declarat că laserul este mult mai potrivit pentru călătorii în spațiu decât prototipul anterior, de asemenea mai spun că laserul ar putea fi gata de lansare în spațiu în „următorii câțiva ani”, informează nationalworld.com.

Ne puteți urmări și pe Google News