Cometa verde, vizibilă pentru prima dată în 50.000 de ani. „Cel mai remarcabil fenomen”

Cometa verde, vizibilă pentru prima dată în 50.000 de ani. „Cel mai remarcabil fenomen” Sursa: Arhiva EVZ

Cometa verde care va fi vizibilă de pe Pământ pentru prima dată în 50.000 de ani este afectată de un fenomen ciudat. Vânătorul de comete Michael Jäger a explicat ce s-a întâmplat cu ea.

Cometa verde ZTF va fi vizibilă pe Terra, pentru prima dată în 50.000 de ani, pe în 1 februarie. Cu toate astea, ea este grav afectată de un fenomen greu de explicat. Vânătorul de comete Michael Jäger a declarat că i se desprinde coada. Și Oamenii de știință au spus că este vorba despre un „eveniment de deconectare”. Mai mult, un studiu din 2018 a descris acel eveniment drept „cel mai remarcabil fenomen” al cozilor de plasmă care se formează în spatele cometelor.

Când este vânt solar, capul cometei se desprinde de coadă. Dacă acesta este foarte puternic, coada se poate smulge de pe cometă. La finalul lunii ianuarie, cometa verde se va afla la 42 de milioane de kilometri depărtare de Terra - o treime din distanţa dintre Pământul şi Soare. În ultimele zile ale lunii ianuarie și pe data de 1 februarie va fi cel mai aproape de Terra, iar pasionații o pot vedea cu ochiul liber.

Cum a fost descoperită cometa verde

Cometa, care are un diametru estimat la circa un kilometru, a fost descoperită în martie 2022 în cadrul programului de observare a cerului Zwicky Transient Facility (ZTF), care foloseşte telescopul Samuel-Oschin de la Observatorul Palomar din California. Coada cometei ZTF măsoară în jur de 50.000 de kilometri și este verde, au mai spus astronomii.

Cercetătorii de la Centrul Aerospaţial German (DLR) au declarat că nu orice cometă are coada verde și că aceasa se schimbă din cauza gazului rezultat din interacţiunea cu căldura de la razele solare. Ei au mai explicat că ele aceste comete vin din două rezervoare: Centura Kuiper, situată dincolo de orbita lui Neptun, sau Norul Oort, o vastă zonă teoretică care se întinde până la o distanţă de un an-lumină faţă de Soare.

La finalul lunii ianuarie, cometa verde se va afla la 42 de milioane de kilometri depărtare de Terra - o treime din distanţa dintre Pământul şi Soare, potrivit The Independent.