Găluște cu mere. Rețeta preferată a lui Thomas Edison, inventatorul becului

Găluște cu mere. Rețeta preferată a lui Thomas Edison, inventatorul becului

Când vine vorba de mâncare, nici marii inventatori nu pot rezista în fața anumitor preparate, fie că vorbim de meniuri sosisticate sau de unele foarte banale. Despre Einstein, considerat unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii, s-a scris că prefera ouăle prăjite, cel puțin două, pe care le mânca în fiecare dimineață. De asemenea, îi plăceau și ciupercile, ar fi mâncat ciuperci de trei ori pe zi. La rândul său, Thomas Edison, unul dintre cei mai mari inventatori, uimea cu preferințele sale culinare.

Thomas Edison, cel care spunea că „geniul este unu la sută inspiraţie şi 99 la sută transpiraţie”, este deţinătorul a peste o mie de brevete de invenţii. În caietele sale au rămas o serie de idei şi soluţii care nu au mai ajuns să fie finalizate. În 1881 i-a fost decernată Legiunea de Onoare din partea Franţei.

Ca orice om, Thomas Edison avea și el micile lui plăceri. Atunci când Edison s-a mutat la New York, în 1869, era foarte sărac, dar a reușit să dea la schimb frunze de ceai pentru un mic dejun de găluște cu mere coapte. Au rămas mâncarea lui preferată.

Găluște cu mere coapte

Pentru un mic dejun de inventator trebuie să preîncălzești cuptorul la 200 de grade Celsius. Adaugi 150 ml apă, 100 g zahăr tos și două linguri de unt; amesteci, apoi iei de pe foc.

Apoi cureți și îndepărtezi miezul de la 250 g de mere. Le tai în bucăți de 2 cm. Întinzi o foaie de aluat de 320 g răcită și o tai în patru dreptunghiuri.

Așază mere pe fiecare dreptunghi și stropește fiecare grămadă cu o jumătate de linguriță de zahăr și nucșoară. Învelește merele.

Așază totul într-o tavă cu margini ridicate, unsă, apoi unge fiecare grămadă cu siropul de unt. Restul de sirop se toarnă în tavă. Se pune la copt timp de 20 de minute, apoi se reduce temperatura cuptorului la 180 de grade pentru încă 10-15 minute. Preparatul se servește cald.

Cine a fost Thomas Edison

Thomas Alva Edison, celebru inventator şi antreprenor, s-a născut la 11 februarie 1847, în orăşelul Milan, statul Ohio, SUA, fiind ultimul din cei şapte copii ai familiei, potrivit Wikipedia.

Când Thomas Edison avea şapte ani, părinţii săi s-au stabilit aproape de Port Huron, la 60 de mile distanţă de Detroit, unde tatăl său, Samuel Edison Jr. găsise de lucru. Tot aici Thomas Edison începe să meargă la şcoală, dar o abandonează după numai câteva luni. Mama sa îl va învăţa în continuare să citească şi să scrie. Avid de cunoaştere, citeşte foarte mult, fiind preocupat îndeosebi de domeniul electricităţii, de mecanică şi chimie. Autodidact, având o memorie deosebită, avea să dobândească treptat o vastă cultură.

În acele vremuri, SUA cunoaşteau o perioadă de expansiune economică, iar căile ferate erau în plină dezvoltare. Ca orice copil, Edison este atras de magia trenului şi, după instalarea unei noi linii de la Port Huron la Detroit, începe, la vârsta de 12 ani, să vândă ziare în tren, consemnează volumul ''Făuritorii de miracole - Franklin. Edison. Coandă'' (Constantin Olivotto, 1991).

La vârsta de 16 ani îşi alege meseria de telegrafist, pe care o învaţă de la un prieten. Timp de câţiva ani lucrează ca telegrafist în mai multe oraşe (în 1865, în Memphis, apoi la Louisville, iar în 1867 la Boston). Pasionat în continuare de diverse experimente, investeşte banii câştigaţi în cărţi, baterii, diverse substanţe şi aparate.

Primele invenții ale lui Thomas Edison

Primele lui invenţii au fost legate de telegrafie, domeniu în care experimentează, începând din 1869, într-un laborator. O invenţie importantă a fost un sistem de printare a mesajelor primite prin telegraf. Acest sistem este realizat, pus în practică şi apoi vândut, constituind prima afacere reuşită a tânărului inventator. Preocupat permanent de îmbunătăţirea transmisiilor, inventează sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe acelaşi fir, două mesaje în sensuri contrare.

Thomas Edison a avut mai multe laboratoare. Astfel, într-o primă perioadă a lucrat la Newark, în special în domeniul telegrafiei şi al transmisiei automate, pentru ca începând din 1876 să se mute la Menlo Park, New Jersey, unde aveau să se realizeze unele dintre cele mai mari invenţii ale secolului. Un alt laborator conceput de Edison a fost amplasat la Glenmont, aici existând mai multe ateliere, iar un etaj era destinat studiului fotografiei şi fonografiei, potrivit volumului amintit.

Invenţia care i-a adus lui Edison celebritatea mondială a fost fonograful (1877). La experimentele şi probele pentru fonograf Edison a lucrat împreună cu Charles Butchelor, care rămâne principalul său partener pentru multe alte invenţii.

Lampa electrică cu incandescenţă

Între invenţiile de marcă ale lui Edison se numără lampa electrică cu incandescenţă (1878), la realizarea căreia Thomas Edison a lucrat cu un nou colaborator, Francis Upton. Până la ei mai avuseseră loc experimente pentru realizarea unor lămpi cu electrozi, dar fie costurile erau mari, fie durata de viaţă a lămpilor era mult prea scurtă. Edison şi Upton au pornit experimentele stabilind ca soluţii un sistem de reglare a curentului care să-l întrerupă când electrozii ajungeau la o mare incandescenţă şi începeau să se topească, precum şi utilizarea unui glob de sticlă vacuumat în care să stea electrozii pentru a limita oxidarea şi arderea.

După aproximativ un an de la realizarea becului, în 1879, Edison a realizat un experiment-invenţie în împrejurimile laboratorului său de la Menlo Park, anume realizarea unui sistem de distribuţie a energiei electrice şi testarea lui. Experimentul s-a realizat cu 400 de lămpi şi o staţie de generare cu 11 dinamuri, potrivit sursei amintită mai sus.

A avut, de asemenea, invenţii în domeniul telefoniei (a încercat o perfecţionare a telefonului lui Alexander Graham Bell) şi al cinematografiei (kinetoscopul). Edison a inventat şi bateriile alcaline şi, de asemenea, a descoperit emisia de electroni de către metalele incandescente (1884). Prin laboratorul său de cercetare aplicativă a instituţionalizat experimentarea ca metodă la scară industrială.

Thomas Edison a murit la 18 octombrie 1931, la West Orange, New Jersey. Cunoscutul industriaş Henry Ford, care a fost un prieten apropiat al lui Edison, s-a îngrijit, după moartea acestuia, de deschiderea unui muzeu, la Dearborn, Michigan, care adăposteşte numeroase dintre realizările celebrului inventator.

Ne puteți urmări și pe Google News