Simptome, cauze si tratamente naturale pentru pietre la rinichi. Băutura care scade formarea acestor calculi

Simptome, cauze si tratamente naturale pentru pietre la rinichi. Băutura care scade formarea acestor calculi Sursa foto: Arhiva EVZ

Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi spune că în majoritatea cazurilor pietrele la rinichi sunt eliminate în mod natural de către organism. În catul în care rămân în rinichi, pietrele pot crește în dimensiune ajungându-se la operație. 

Rinichii sunt organe al căror rol este de a curăţa organismul de toxine și reziduuri. Dieta și stilul de viață joacă un rol cheie pentru a asigura sănătatea lor. Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi (NIDDK) explică că „pietrele la rinichi rareori cauzează leziuni permanente dacă sunt tratate de un profesionist din domeniul sănătății”.

Acestea sunt bucăți mici care sunt realizate din material solid, care seamănă cu cel al unei pietre și apar atunci când există o concentrație mare de minerale în urină. Pietrele pot fi depozitate în unul sau ambii rinichi. Dimensiunea și forma pietrelor la rinichi variază; pot fi mari cât un grăunte de nisip sau cât un bob de mazăre.

Sunt cazuri în care pietrele pot avea dimensiunea unei mingi de golf

Textura poate fi netedă sau neregulată, iar culoarea lor poate fi galbenă sau maro. Printre cele mai frecvente simptome ale pietrelor la rinichi sunt: ​​dureri ascuțite în spate, lateral, abdomen inferior sau inghinal; prezența sângelui (roz, roșu sau maro) în urină, numit și hematurie; nevoie constantă de a urina; durere la urinare; incapacitatea de a urina sau a putea urina doar o cantitate mică și urină tulbure sau urât mirositoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Portalul Consumer Reports recomandă să beți apă cu lămâie pentru a combate pietrele la rinichi, deoarece această băutură „crește nivelul de citrat din urină, ceea ce scade formarea acestor calculi”.

Sursa propune amestecul a 120 mililitri de suc de lămâie concentrat cu apă ca remediu alimentar complementar, alături de alte medicamente pentru prevenirea pietrelor la rinichi.

Factori de risc pentru pietre la rinichi

Semnele bolii renale sau ale leziunilor renale pot fi greu de identificat. Cu toate acestea, există unele semne care pot apărea devreme, înainte ca afecțiunea să devină mai gravă:

-Lipsa poftei de mâncare -Stare generală de rău și oboseală -Durere de cap -Mâncărime, piele uscată și mâncărime generalizată -Trecerea pietrelor la rinichi poate fi destul de dureroasă, deși de obicei nu provoacă leziuni permanente dacă sunt detectate devreme -Greaţă .Pierdere în greutate fără a încerca.

Când boala este avansată, simptomele pot fi următoarele:

Hipertensiune. Modificări ale cantității și urinei Modificări ale aspectului urinei. Drumuri dese la baie Sânge în urină. Umflarea picioarelor și gleznelor. Durere în zona rinichilor. Dificultate de a dormi. Lipsă de concentrare. Respiratie dificila. Respirație urât mirositoare și gust metalic în gură.

Sursa: doctorulzilei.ro.