Cum scapi de pietrele la rinichi. Alimentația joacă un rol important. Explicația specialiștilor
- Emma Cristescu
- 13 iunie 2022, 08:24
Litiaza renală este o afecțiune de la nivelul rinichilor, cunoscută și sub denumirea de pietre la rinichi. Această problemă vine cu dureri insuportabile și poate apărea din senin. Cu toate astea, specialiștii au oferit o serie de sfaturi.
Litiaza renală este o afecțiune de la nivelul rinichilor. Calculii minerali( pietrele la rinichi) se pot deplasa de-a lungul tractului urinar cu scopul de a fi eliminați. Această boală poate fi ținută sub control cu ajutorul alimentației.
Litiază renală este o afecțiune extrem de des întâlnită, în special la bărbați. În momentul în care calculii renali se deplasează – colica renală – persoana se va confrunta cu dureri insuportabile.
Specialiștii au declarat că regimul alimentar este foarte important, iar o dietă potrivită poate reduce afecțiunea.
În literatura de specialitate există mai multe tipuri de litiază, dar cele mai des întâlnite sunt: litiaza renală calcică și litiaza renală oxalică. Litiaza calcică reprezintă 90% din tipurile de litiază.
Hidratarea este esențială atunci când ai pietre la rinichi. Medicii spun că trebuie să bei 12 pahare de apă pe zi. Specialiștii au mai declarat că este bine să renunți la sare și la alimentele bogate în calciu, oxalați, proteine, potasiu.
Alimentele pe care trebuie să le eviți
Dacă există o litiază renală calcică – cel mai important element este hidratarea. Trebuie să bei 3 l de apă pe zi și să renunți la sodiu pentru a reduce excreția de calciu. Pacienții au voie maximum 200 de grame pe zi de carne, cartofi, orez, legume maximum 300 de grame pe zi. De asemenea, alimentele bogate în calciu dar și alimentele alcalinizante precum sunt sfecla roșie, varza, morcovii, ceapa verde, spanacul, năutul, fasolea, prunele sunt interzise.
Specialiștii mai spun că nu trebuie să consumi lapte, fasole uscată, nuci, cereale și ciocolată. Cu toate astea, medicii îți vor recomanda de două ori pe săptămână alimente bogate în calciu.
Alimentele bogate în magneziu pe care le poți mânca:
nucile, semințele, fulgii de ovăz, peștele gras, salata, ciupercile, piersicile, caisele, perele, strugurii.
Specialiștii recomandă să eviți:
arahide, nuci, migdale, caju, alune, soia, lapte de soia, germeni de grâu, spanac, hrean, muștar, ceai negru, sfeclă, fasole uscată, ciocolată, cartofi dulci, potrivit doctorulzilei.