Locuri de veci, vândute la prețurile terenurilor de casă. Șansele de concesionare sunt aproape nule
- Ramona Rotaru
- 5 ianuarie 2023, 19:24
Locurile de veci au devenit un lux. Prețurile au crescut de la an la an, iar astăzi se pot compara cu cele pentru terenurile intravilane. Sumele cerute pentru un loc de veci sunt exorbitante, unele dintre ele sărind de 5.000 de euro. Pentru cei care nu își permit un astfel de „lux”, există varianta concesionării, însă un astfel de contract este greu de obținut.
Numărul tot mai mic de locuri de veci disponibile pe raza municipiului Iași determină o creștere considerabilă a prețului. După pandemia de coronavirus, cimitirele au devenit tot mai aglomerate, iar locurile de veci obținute prin primărie nu mai sunt disponibile decât în cazuri de urgență.
Din cauza locurilor de veci extrem de puține, achiziția unuia devine din ce în ce mai greu, dar și mai costisitor. În majoritatea cimitirelor mai sunt disponibile doar locurile de rezervă, pentru situații neprevăzute și urgente.
„Locuri disponibile mai sunt doar pentru situaţiile de urgenţă, însemnând trei situaţii: fie deces la persoanele bătrâne, fie că persoana care face solicitarea are o vârstă înaintată, de peste 80 de ani, sau situaţia prin care se prezintă un act medical care dovedeşte faptul că acea persoană suferă de o boală incurabilă, care duce la un deces imediat”, a declarat Laurenţiu Ivan, director SC Spaţii Publice Iaşi (SPI) pentru ziaruldeiasi.ro.
Ce șanse au ieșenii pentru a concesiona un loc de veci și care sunt condițiile
Concesionarea unui loc de veci este o opțiune aproape indisponibilă. Numărul de locuri destinate concesionării este limitat și nu toată lumea poate accesa această variantă.
„Nu toată lumea poate concesiona, pentru că există un număr limitat de locuri, şi le păstrăm pentru aceste situaţii de urgenţă”, adaugă directorul SPI.
Pentru a concesiona un loc de veci pe raza municipiului Iași, trebuie să îndeplinești anumite condiții. Potrivit site-ul SPI, solicitantul trebuie să fie major și să aibă capacitate deplină de exercițiu. De asemenea, solicitatul trebuie să aibă domiciliul stabil pe raza municipiului. O altă condiție de concesionare este să nu aibă un alt contract pentru loc de înhumare.
Actele necesare pentru a depune cererea de concesionare sunt o cerere tip, care poate fi descărcată de pe site-ul SPI și copia actului de identitate. Pentru șapte ani, prețul concesionării este de 70 de lei, iar pentru o perioadă nedeterminată, solicitantul trebuie să plătească 650 de lei.
Cât costă un loc de veci pe raza municipiului Iași
Lipsa locurilor de veci a dus la creșterea prețurilor. Valoarea locului diferă de la un cimitir la altul sau poate varia în funcție de amplasamentul său în cimitir. Cel mai ieftin loc de veci din Iași se vinde cu 500 de euro, iar cel mai scump ajunge la peste 5.000 de euro.
„***BLACK FRIDAY*** Loc de veci cu acces direct din aleea pietruită, cavou liber cu 2 cripte, în cimitirul „Eternitatea” din Iaşi, lângă parcela Eroilor din al doilea război mondial, la cca 150 m de poarta nr.2. 5300 euro, redus de la 6800 euro. Detalii la telefon***”, este unul dintre anunțurile pentru locurile de veci.
Lipsa locurilor de veci determină proprietarii să ceară sume exorbitante pentru ele. Conducerea Direcției Servicii Publice Municipale Iași cere cetățenilor să raporteze abuzurile din partea societăților, inclusiv în cazul constructorilor de monumente funerare.