Primăria Cluj-Napoca, obligată la plata a milioane de euro despăgubiri, pentru că a interzis construcția unui mall

Primăria Cluj-Napoca, obligată la plata a milioane de euro despăgubiri, pentru că a interzis construcția unui mallEmil Boc. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Primăria din Cluj-Napoca este obligată să plătească o sumă enormă de bani către o firmă privată, după ce a fost dată în judecată pentru nerespectarea prevederilor stabilite inițial, referitoare la concesionarea unui teren în zona Expo Transilvania.

Firma Nervia Center a concesionat de la Primăria Cluj un teren aflat lângă Expo Transilvania, pentru a construi un ansamblu imobiliar. Ulterior, construcția proiectului a fost interzisă de autorități, motiv pentru care firma în cauză a deschis proces.

În urma procesului dintre Primăria Cluj-Napoca și firma Nevia Center, Tribunalul Comercial Cluj a obligat-o pe cea dintâi la plata sumei de 7.383.051,91 euro.

Daune de 7,3 milioane de euro pentru interzicerea mall-lui

„Obligă pârâţii la plata în favoarea reclamantei, cu titlu de daune interese, a sumei de 7.383.051,91 euro sau echivalentul în lei la data plăţii, din care 6.777.051,91 euro reprezintă beneficiu nerealizat şi 606.000 euro contravaloare taxă concesiune, precum a sumei de 334.932,28 lei reprezentând cheltuieli aferente contractului de concesiune”, se arată în sentință.

Cei de la Nervia au cerut rezilierea contractului de concesiune și obligarea primăriei la plata daunelor. Hotărârea de concesionare a terenului, de cinci hectare, a fost adoptată în anul 2006, iar pe teren putea fi construit un ansamblu imobiliar care ar fi trebuit să cuprindă un ansamblu hotelier, o parcare și un centru comercial.

Motivul invocat de primăriei a fost acela că PUG-ul din 2014 a schimbat încadrarea urbanistică a terenului. Potrivit juriștilor primăriei, firma privată nu intenționa să construiască pe teren cu respectarea reglementărilor urbanistice existente la momentul semnării contractului de concesiune, vrând să obțină modificări asupra regimului urbanistic al terenului în cauză.

Motivul neînțelegerilor ar fi spațiul verde, pe care firma vrea să construiască, acțiune despre care autoritățile au fost informate. La momentul aprobării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) de către Consiliul Local în 2010, pe planşa PUZ avizată de Comisia de Urbanism s-a menţionat explicit că prin noul PUG, ce urma să fie aprobat, respectiva zonă verde îşi va schimba funcţiunea în teren construibil, susține constructorul.

Decizia Tribunalului este definitivă

După mai multe acțiuni în instanță, Nervia a obținut o decizie definitivă şi irevocabilă din partea Tribunalului Cluj, iar în urma acesteia Consiliul Local a fost obligat să recunoască validitatea licitaţiei şi dreptul firmei la concesiune a terenului pe 49 de ani.

Administrația locală a primit de la firma Nervia în jur de 600.000 de euro în trei ani pentru concesiune, potrivit gazetadecluj.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News