Ce ne așteaptă în 2023? Carnea crescută în laborator vine în magazin. Americanii au aprobat puiul artificial
- Dinu Marian
- 31 decembrie 2022, 19:34
Dacă anul 2022 ne-a învățat ceva, este că lucrurile pe care le considerăm de la sine în prezent nu sunt garantate mâine. Va aduce anul viitor sfârșitul lui Twitter? Desființarea criptomonedelor? Bilete la prețuri accesibile pentru Taylor Swift? O formă complet nouă de democrație? S-ar putea să nu putem prezice ce va evolua sau chiar dispărea în 2023, dar avem o idee destul de bună despre tendințele care ar putea lua lumea cu asalt în următoarele 12 luni.
NYP a consultat experți dintr-o gamă largă de domenii pentru a afla părerea lor despre marile schimbări care vor face ca anul 2023 să fie atât de memorabil. Iată la ce ne putem aștepta în anul 2023:
Carnea "falsă" crescută în laborator a parcurs un drum lung din 2013, când cofondatorul Google, Sergey Brin, a plătit 330.000 de dolari pentru primul burger creat din celulele stem ale unei vaci vii. Dar lucrurile au luat o mare întorsătură la începutul acestui an, când Food and Drug Administration a finalizat o "consultare înainte de introducerea pe piață" a puiului crescut în laborator de către compania californiană Upside Foods. FDA nu a mai avut "nicio altă întrebare" cu privire la siguranța produsului, aducând carnea cultivată în laborator cu un pas mai aproape de meniurile restaurantelor și de rafturile magazinelor alimentare.
FDA a aprobat puiul artificial
Upside Foods, cu sediul în California, a avut o mare victorie în 2022, când FDA a finalizat analizele inițiale ale produselor sale din carne cultivată în laborator fără a avea preocupări majore. Dacă totul merge bine, "carnea" Upside (cum ar fi burgerul de pui artificial) va apărea în curând în farfuriile din întreaga țară, una dintre numeroasele proteine bioingineriale aflate acum în curs de dezvoltare de către concurenți.
Un purtător de cuvânt al Upside a declarat pentru NY Post că încă mai așteaptă aprobarea autorităților de reglementare - USDA trebuie să efectueze inspecțiile la instalația de producție - dar puiul lor crescut în laborator va fi în curând în meniul de la Atelier Crenn din San Francisco, unde "bucătarul cu trei stele Michelin Dominique Crenn și-a pus ștampila de aprobare pe produsele noastre".
Marea întrebare este: o vor aproba consumatorii? Potrivit sondajelor de opinie publică, în SUA doar persoanele foarte în vârstă și cele mai puțin educate se împotrivesc consumului de proteine crescute în laborator. Iar investitorii au băgat deja aproximativ 2 miliarde de dolari în carnea cultivată pe celule - care include start-up-uri concurente precum Gelatex Technologies și Eat Just - doar în ultimii doi ani, potrivit datelor Crunchbase.