Istorie muzicală. Trupă devenită celebră peste noapte, strivită de un scandal pornit de la un disc zgâriat. Aproximativ 10 milioane de fani au fost despăgubiți

Istorie muzicală. Trupă devenită celebră peste noapte, strivită de un scandal pornit de la un disc zgâriat. Aproximativ 10 milioane de fani au fost despăgubiți Milli Vanilli. Sursa foto: unsitedemuzica.ro

Frank Farian, un producător muzical german extrem de cunoscut, a pus bazele multor trupe celebre. Boney M a fost prima trupă înființată de el care a ajuns în topurile muzicale în a doua parte a anilor ‘70. Câțiva ani mai târziu, în 1988, Frank pune bazele unui nou proiect. Atunci a fost înființată trupa Milli Vanilli, compusă din Fabrice Morvan și Robert Pilatus, doi tineri care lucraseră în industria modei.

Primul album lansat de trupa Milli Vanilli a primit numele „Girl You Know It’s True”. La scurt timp după lansare, cei doi tineri au devenit idoli pentru adolescenții acelor vremuri. Piesele lor erau ascultate peste tot, iar celebritatea a venit peste noapte.

Fabrice și Robert au început să trăiască pe propria piele viața marilor vedete. Faimă, concerte, bani, mașini și chiar avioane de lux. Viitorul trupei Milli Vanilli părea a fi compromițător în muzică, iar Farian a crezută că a dat lovitura.

La scurt timp de la lansare, Milli Vanilli era una dintre cele mai apreciate trupe din lume. În 1990, cei doi au câștigat premiu Grammy pentru cel mai bun artist nou. Faima, luxul și banii au durat până pe la începutul anilor '90, când steaua lui Fabrice și Robert a apus la fel de repede pe cum a răsărit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Milli Vanilli, un duo celebru care nu a cântat niciodată live

Producătorul a fost impresionat de duo format din Fabrice și Robert, însă nu și de vocea lor. Hiturile care i-au făcut celebri au fost înregistrate în studio de alți artiști, printre ei fiind Charles Shaw, John Davis și Brad Howell.

Concertele trupei Milli Vanilli nu au fost niciodată live. În Franța, Italia și Spania au urcat pe scenă făcând playback, după înregistrările din studio.

Robert Pilatus a declarat mai târziu: "Îl întrebam pe Frank când ni se va permite să dăm un aport (artistic), iar el ne spunea: 'Da, da, dar acum avem nevoie de voi să ieșiți și să vă ocupați de promovare. Bineînțeles, veți avea ocazia să o faceți, doar lucrați cu noi'. Așa ne-a tras pe sfoară".

Potrivit artistului, atunci când a văzut ce succes poate avea cu ei, producătorul le-a spus că este prea târziu pentru a mai da înapoi și le-a promis că îi va acoperi. Ei nu trebuie decât să se urce pe scenă și să lase impresia că vocile de pe înregistrare le aparțin.

"A spus: 'Poftim, vă dau 20.000 de dolari în avans'. Nu mai avusesem niciodată un hit până atunci, așa că am fost de acord. Ne-am jucat cu focul și acum știm, dar e prea târziu", a declarat Pilatus.

Idolii adolescenților, dați de gol de un CD zgâriat

Primele îndoieli cu privire la talentul membrilor trupei Milli Vanilli le-a avut directorul executiv de la MTV, Beth McCarthy-Miller. În cadrul primului interviu acordat, acesta a observat că Fabrice și Robert aveau unele dificultăți în a vorbi limba engleză.

Ulterior, pe 21 iulie 1989, în cadrul unei prestații live la MTV, CD-ul cu înregistrarea s-a blocat, iar vedetele s-au speriat și au fugit de pe scenă.

"Am știut atunci și acolo că acela a fost începutul sfârșitului pentru Milli Vanilli. Când vocea mea s-a blocat în computer și se tot repeta și se tot repeta, am intrat în panică. Nu știam ce să fac. Pur și simplu am fugit de pe scenă", a spus Pilatus.

La finalul anului 1989, cântărețul Charles Shaw a dezvăluit că el și alți doi artiști de la același studio sunt vocile din spatele celebrelor piese ale trupei Milli Vanilli. Pentru a-și retrage declarația, producătorul Farian i-ar fi plătit lui Shaw 150.000 de dolari. La începutul anului 1990, Fabrice și Robert au fost concediați, iar producătorul a declarat public că, pentru înregistrări, au fost folosite vocile altor artiști.

După ce adevărul a ieșit la iveală, premiul Grammy oferit în 1999 trupei Milli Vanilli a fost revocat.

Ce s-a ales de Robert și Fabrice după aflarea adevărului

După eșecul cu trupa Milli Vanilli, cei doi artiști s-au mutat în Los Angeles și au semnat cu o altă casă de discuri. Cel de-al doilea album lansat în 1993 a fost semnat de Rob&Fab. De data aceasta, Morvan și Pilatus erau vocile principale.

Lipsa de publicitate și scandalul în care au fost implicați cei doi artiști le-a adus al doilea eșec. Al doilea album a fost vândut doar în aproximativ 2.000 de exemplare.

În 1997, Farian a decis să reinventeze trupa Milli Vanilli și să scoată un nou album, de data aceasta cu vocile lui Fabrice și a lui Robert. Noul album a fost intitulat "Back and In Attack".

Rob Pilatus traversa o perioadă mai tulbure a vieții sale. S-a întors la droguri și a început să comită mai multe agresiuni și jafuri. A fost condamnat la trei luni de închisoare și șase luni într-un centru de dezintoxicare. Farian i-a plătit cauțiunea și l-a scos din închisoare. Pe 2 aprilie 1998, înainte de plecarea în turneul de promovare a noului album, Pilatus a murit din cauza unei presupuse supradoze de alcool și medicamente eliberate pe bază de rețetă. Artistul a murit la 32 de ani, în camera unui hotel din Germania.

Fab Morvan a rămas în industria muzicală. A scris și a interpretat propria muzică. A plecat în mai multe turnee și a lansat un album solo, "Love Revolution", în 2003, potrivit smoothradio.com.