Twitter, în centrul unei investigații privind protecția datelor. Un hacker a furat informațiile a 400 de milioane de conturi
- Iulia Moraru
- 30 decembrie 2022, 22:56
Compania deținută acum de Elon Musk, Twitter, este în centrul unei investigații, după ce datele a 400 de milioane de utilizatori au fost furate de un hacker și scoase la vânzare pentru o sumă fabuloasă.
Hackerul Ryushi a pretins că deține datele personale a 400 de milioane de utilizatori ai platformei Twitter, inclusiv pe cele ale unor celebrități și că le va preda doar pentru suma de 200.000 de euro. În urma cazului, Comisia irlandeză pentru protecția datelor (DPC) a anunțat că va lua atitudine și va examina dacă Twitter a respectat legislația privind protecția datelor personale. Până acum, compania lui Elon Musk nu a oferit niciun comentariu legat de subiect.
Twitter, investigată în legătură cu protecția datelor
Datele pe care hacker-ul a reușit să le fure cuprind adrese de e-mail sau numere de telefon, inclusiv cele ale unor vedete sau politicieni, însă nu se știe exact câte date personale au fost furate.
La rândul său, Elon Musk a refuzat să dea curs solicitărilor în care i se cerea, din partea unui jurnalist în domeniul securității energetice, să ofere clarificări. Potrivit acestuia, datele ar fi fost furate înainte ca Musk să preia conducerea companiei.
Compania de informații privind criminalitatea cibernetică Hudson Rock a enunțat că a fost prima care a tras un semnal de alarmă cu privire la vânzarea datelor. Deși a recunoscut că cantitatea de date preluate nu a fost verificată, directorul de tehnologie al companiei, Alon Gal, a declarat pentru BBC că o serie de indicii păreau să susțină afirmația hackerului.
Cum a reușit hackerul să fure datele utilizatorilor
Potrivit hackerului, tot ce a făcut a fost folosească un sistem care permite programelor de calculator să se conecteze la Twitter pentru a compila datele, cu toate că Twitter s-a ocupat de această problemă în 2022.
Twitter își are sediul la Dublin, drept pentru care DPC este autoritatea principală care supraveghează respectarea normelor UE de protecție a datelor. În postarea sa, hackerul anunța că cea mai bună șansă de a evita o amendă mare pentru nerespectarea legislației privind protecția datelor este să răscumpere datele, adică să-i dea cei 200.000 de dolari, potrivit BBC.