Care sunt angajații care nu vor mai plăti impozit pe venit. Vor avea salarii mai mari începând cu 2023

Care sunt angajații care nu vor mai plăti impozit pe venit. Vor avea salarii mai mari începând cu 2023 Angajat. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai multe ministere au luat o decizie importantă în privința unor angajați din România. O categorie de lucrători vor avea parte de un beneficiu important de la începutul anului viitor. Nu vor mai plăti impozit pe venit și vor avea salarii mai mari.

Ordinul comun al Ministerului Finanțelor, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Ministerului Educației va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023. Așadar, prevederea va fi aplicată veniturilor pentru luna ianuarie. Acest lucru va face ca o anumite categorie de angajați să nu mai plătească impozit pe venit și vor avea salarii mai mari.

În primul râmd, cei care vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit vor fi persoanele care lucrează în instituțiile publice și desfășoară activități de creare de programe pentru calculator. În acest context, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a spus că sectorul public are nevoie de mai multă resursă umană pentru a putea digitaliza întreaga administrați.

„Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic și valoare adăugată mare în economia unei societăți. Discutăm despre digitalizarea administrației de atâta vreme, despre nevoia de întărire a componentei IT din perspectiva evitării atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative. Este firesc să avem oameni bine plătiți dacă vrem calitate și sper ca prin acest demers să reușim să diminuăm din plecările IT-iștilor buni din administrație”, a spus Adrian Câciu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt funcțiile pentru care se va aplica scutirea de impozit

Cei mai mulți IT-ști din Ministerul Finanțelor au un venit lunar cuprins între 6.000 – 9.000 de lei net. Totuși, sunt ele persoane care au salarii mai mici. Scutirea de impozit se va aplica pentru următoarele funcții:

  • administrator baze de date,
  • analist,
  • inginer de sistem în informatică,
  • inginer de sistem software,
  • manager de proiect informatic;
  • programator,
  • proiectant de sisteme informatice,
  • programator de sistem informatic,
  • programator ajutor,
  • analist ajutor,
  • inginer de dezvoltare a produselor software.

Este important de precizat că aproape 104.000 de angajați din IT erau scutiți în România, la începutul anului de la plata impozitului pe venit. Este vorba doar de cei care se ocupau cu activității de creare de programe pentru calculator. Acești angajați aduc de aproximativ de două ori mai multe contribuții la bugetul de stat în comparație cu media națională, potrivit Impact.ro.