Opțiunile lui Vladimir Putin după război. Șeful informațiilor ucrainene strânge probe pentru instanțele internaționale

Opțiunile lui Vladimir Putin după război. Șeful informațiilor ucrainene strânge probe pentru instanțele internaționale Sursa foto: Kremlin

Autoritățile penale de la Kiev strâng probe cu privire la crimele de război și pregătesc rechizitoriul pentru Vladimir Putin. Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că lui Putin îi rămân două opțiuni în cazul în care va pierde războiul. Dictatorul de la Kremlin se izolează din ce în ce mai mult de ruși și a anulat mai multe evenimente tradiționale la care lua parte.

Șeful Serviciului de Securitate din Ucraina (SBU), Vasili Maliuk, a anunțat că autoritățile de la Kiev strâng probe pentru dosarul penal al lui Vladimir Putin. Potrivit spuselor sale, la finalul războiului, dacă va pierde, Vladimir Putin va avea la dispoziție doar două variante.

„S-a jucat, s-a strecurat înăuntru, a devenit arogant. El trăiește în lumea lui dureroasă și îi vor fi puse la dispoziție două opțiuni: fie tribunalul de la Haga, fie o moarte fără glorie undeva într-un buncăr din Altai”, a declarat Maliuk într-un interviu acordat unui post de televiziune de la Kiev.

Șeful SBU a spus că, în cooperare cu mai multe agenții de aplicare a legii a adunat „o colecție unică” de probe pentru viitoarele instanțe penale internaționale. Acestea vor face parte din rechizitoriul care vizează crimele de război comise de invadatorii ruși în Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comentariile făcute de Maliuk vin în contextul în care Vladimir Putin a anulat, anul acesta, două dintre evenimentele tradiționale. Este vorba dspre conferința de presă de la sfârșitul fiecărui an și discursul susținut în fața parlamentului rus.

Putin a renunțat la obiceiurile tradiționale

An după an, din 2010, Vladimir Putin a susținut fără întrerupere tradiționala conferință de presă cu jurnaliștii străini acreditați a Kremlin.

Mai mult, presa ucraineană amintește că pentru acest an, Putin a anulat și jocul tradițional de hochei pe care îl disputa în Piața Roșie. Iar aceste indicii sunt văzute, de analiști, drept o retragere a șefului de la Kremlin din fața propriului popor. Vladimir Putin se izolează, din ce în ce mai mult, și nu mai acceptă în jurul său decât oameni apropiați, relatează Ukraîinska Pravda.

Se anunță o nouă acțiune de mobilizare

Miercuri, Vladimir Putin a aprobat, în timpul unei ședințe televizate la ministerul Apărării de la Moscova, extinderea forțelor armate ale Rusiei cu 350.000 de militari noi. Aceștia urmează să fie trimiși pe fronturile din Ucraina.

În acest context, ministrul Apărării, Serghei Șoigu a declarat că puterea forțelor armate ruse trebuie mărită la 1,5 milioane de oameni, dintre care 695.000 de militari contractuali. În prezent, personalul total forțele armate ruse este stabilit printr-un decret prezidențial la 1.150.628 de militari, ceea ce înseamnă că Rusia urmează să mobilizeze alte 350.000 de persoane.

Toate acestea indică intențiile lui Vladimir Putin de a escalada războiul din Ucraina și confirmă informațiile potrivit cărora se pregătește să reia ofensiva.