Ursula von der Leyen, despre acordul privind transportarea electricității prin Marea Neagră: „Un pas pentru o întemeiere a viitorului nostru pe o energie sigură și curată”

Ursula von der Leyen, despre acordul privind transportarea electricității prin Marea Neagră: „Un pas pentru o întemeiere a viitorului nostru pe o energie sigură și curată”Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost prezentă sâmbătă, la București, unde a vorbit pe tema parteneriatului strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. Acesta a fost semnat de guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei.

România devine astfel cel mai important nod energetic din Europa de Est, după ce un acord pentru transportarea energiei electrice prin Marea Neagră a fost semnat. Este vorba despre un cablu submarin.

În acest sen, Ursula von der Leyen a spus că acordul reprezintă „un pas pentru o întemeiere a viitorului nostru pe o energie sigură și curată”.

Ursula von der Leyen, mesaj de la București

Președinta Comisiei Europene a declarat că noul cablu submarin are o importanță deosebită atât pentru planeta noastră, cât și pentru economiile și pentru independența noastră energetică.

„Vă aplaud pentru acest program atât de ambițios. Este plin de posibilități pentru viitor. Georgia va avea și ea beneficii, s-ar putea transforma într-un hub pentru energie. Cablul va putea furniza electricitate și Republicii Moldova și în Balcani. În privința Ucrainei, va ajuta la reconstruirea sectorului energetic al țării și reconstruirea țării  Cele două țărmuri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape”, a spus Ursula von der Leyen.

Studiul de fezabilitate pentru cablul submarin trebuie finalizat în septembrie 2023. El va avea o lungime de 1.195 kilometri din care 1100 km submarin și 95 km terestru. Cablul submarin va stimula comerțul regional de electricitate, dar va întări și ecuritatea energetică în Europa și în regiunea Caucazului de Sud.

Ce cuprinde acordul de cooperare între cele patru părți

Acordul semnat sâmbătă la București conturează mai multe direcții de cooperare, printre care transportul și furnizarea de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile, în Azerbaidjan și Georgia, către Europa, dar și crearea de tehnologii care să permită conservarea energiei.

De asemenea, se urmăresc desfășurarea de activități în domeniile producției, transportului și comerțului de energie regenerabilă și hidrogen verde, precum și extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă, potrivit știripesurse.ro.

Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială a României.