Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Când se împodobește bradul și ce nu trebuie să lipsească de pe masă

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Când se împodobește bradul și ce nu trebuie să lipsească de pe masăBradul de Crăciun. Sursa foto: 199095375 © Liudmila Fadzeyeva | Dreamstime.com

Crăciunul este poate cea mai așteptată sărbătoare a anului. Există o mulțime de obiceiuri străvechi, dar care nu se mai respecă întocmai în zilele noastre.

Potrivit tradiției bradul de Crăciun trebuie decorat în ziua de ajun adică în 24 decembrie. Mulți români îl ornează deja încă de la începutul lunii decembrie. Se spune că bradul simbolizează viața infinită, deoarece este un copac veșnic verde.

Tot potrivit tradiției vârful bradului trebuie să fie în formă de stea care amintește de cea care i-a călăuzit pe magi spre Isus Hristos. În trecut bradul era decorat cu hârtie colorată, bomboane, fructe și biscuți. Acum decorarea bradului a devenit o adevărată artă, iar în fiecare an apar noi tendințe, la fel ca și în modă.

A devenit un obicei ca, în fiecare an, românii care vor să fie în trend să schimbe culoarea decorațiunilor în funcție de tentințe. Tradiția spune însă că bradul clasic este cel cu globuri roșii. Potrivit tendințelor anul acesta se poartă ruzul sidefat.

Masa de Crăciun

În unele zone ale țării, în seara de 23 decembrie se face o masă cu produse de post pentru sufletele morților. Toate bucatele sunt binecuvântate de preot. În ziua de ajun tradiția spune că trebuie să ținem post negru, cel puțin până la lăsarea nopții.

Masa tradițională de Crăciun este în 25 decembrie când ne putem delecta cu produse tradiționale precum piftie, caltaboși, tobă sau sarmale. Se mai spune și că vinul nu trebuie să lipsească de pe masă.

Tot în 25 decembie copii deschid cadourile de Crăciun. Se spune că Moșul le lasă sub brad în noaptea de ajun și nu este văzut niciodată.

Mersul la colindat

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Craciun este mersul cu colindul. În prima zi de Crăciun, colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii. Se spune că aceia care nu primesc colindători vor avea ghinion tot anul următor.

Un alt obicei popular este atârnarea unei crenguțe de vâsc în casă. Nu se știe exact care este originea acestui obicei, dar se spune că vâscul aduce noroc, belșug și pace în familie, potrivit kanald.ro. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News