SUA se pregătește să livreze sisteme antirachetă Patriot în Ucraina. Joe Biden trebuie să își dea acordul

SUA se pregătește să livreze sisteme antirachetă Patriot în Ucraina. Joe Biden trebuie să își dea acordul Sursa foto: Kremlin

Ucraina ar putea să primeacă sisteme de apărare antirachetă Patriot din Statele Unite. Oficialii de la Casa Albă pregătesc transportul care ar putea fi anunțat chiar în această săptămână.

Ucraina a cerut partenerilor săi occidentali sisteme de apărare aeriană. În cererea Kievului au fost incluse și sistemele Patriot de fabricaţie americană. Oficialii ucraineni au făcut această cerere pentru ca forțele lor armate să se poată proteja în fața bombardamentele intense cu rachete ruseşti care au lovit inclusiv infrastructura energetică a țării.

Sistemele de apărare antiaeriană cu baza la sol, cum este Patriot, fabricat de Raytheon Technologies Corporation, cu sediul în Arlington, Virginia, sunt construite pentru a intercepta rachetele. În acest context, doi oficiali americani au vorbit sub protecșia anonimatului în legătură cu acest transport. Cei doi au spus că anunțul ar putea să fie făcut joi, 15 decembrie, pentru că este așteptată aprobarea oficială a secretarului general al apărării, Lloyd Austin, şi a preşedintelui Joe Biden.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot. Vicepreședintele Consiliului de Securitate din Rusia a declarat că Moscova poate să considere sprijinul defensiv drept o escaladare a războiului din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite nu au confirmat ajutorul pentru Ucraina

Generalul de brigadă al Forțelor Aeriene din SUA, Pat Ryder, nu a vrut să ofere detalii privind transportul de sisteme antirachetă Patriot. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a spus că nu are „nimic de anunțat în acest moment”. El a mai adăugta că „Vom continua să analizăm modalități prin care putem sprijini cel mai bine Ucraina pentru a-și proteja populația și pentru a-și proteja infrastructura mai largă pentru a putea supraviețui acestor atacuri”.

Amiralul în retragere Mark Montgomery a recunoscut că Ucraina nu avea nevoie neapărat de acest sistem. În plus, el a subliniat că Patriot este un sistem destul de costisitor. „Patriot este un sistem extrem de complex și costisitor de operat. Fiecare sistem Patriot costă între trei milioane și patru milioane de dolari bucata. Acesta este un sistem foarte scump. Ar folosi o mulțime din banii rezervați pentru ei, eu gândiți-vă, cu o rentabilitate foarte limitată a investiției”, a spus el pentru VOA.