A cerut celui care îi îngrijește mama, bolnavă de HIV, de 3 ani, 100.000 de euro daune morală fiindcă nu-I poate duce o floare la mormânt. Femeia e mai vie ca oricând

A cerut celui care îi îngrijește mama, bolnavă de HIV, de 3 ani, 100.000 de euro daune morală fiindcă nu-I poate duce o floare la mormânt. Femeia e mai vie ca oricând

Așezământul de la Dumbrava-Tinca Bihor e cunoscut în toată țara și în afara ei. Spitalele din România trimit aici bolnavi pe care nimeni nu-i vrea. Zilnic sosesc salvări cu oameni fără adăpost, ori cu bolnavi în stadii terminale.

În urmă cu vreo trei ani a fost trimisă la Dumbrava o femeie bolnavă din Baia Mare. Avea 6 copii mari, dar adesea dormea pe străzi ori la azilul de noapte. Femeia era copleșită de boli, avea și HIV. Cum cei de la Dumbrava nu refuză nici un pacient, ori om fără adăpost, au primit-o și pe femeia din Baia Mare, asigurându-i, așa cum o fac de obicei și tratament, pe lângă adăpost. 

Daune morale 

Stupoare însă. Săptămâna trecută, Viorel Pașca, cunoscut ca Mecena sau Bunul Samaritean  de la Dumbrava, fiindcă în casele sale trăiesc peste 500 de oameni greu încercați, a primit o citație. “Doar 100. 000 euro, daune morale mi-a cerut în instanță un bărbat din Baia Mare, pentru a-i alina suferința cauzată de faptul că nu poate duce o floare la mormântul mamei sale”, a spus Viorel Pașca în întâlnirea pe care obișnuiește să o aibă săptămânal cu cei care îi susțin cauza. Unul dintre băieții femeii din Baia Mare l-a dat în judecată “deoarece am înmormântat-o pe mama lui, fără ca să-l anunț pe dânsul, așa că acum el suferă enorm din această cauză, că  nu poate duce o floare la mormântul mamei sale, și acest lucru este insuportabil pentru dânsul. Totuși, suma de 100 000 de euro l-ar mângâia într-o oarecare măsură, așa că solicită să-i  oferim banii respectivi ca daună morală. Ceea ce nu știa însă, omul dornic de îmbogățire rapidă și fără muncă era faptul că mama lui era mai vie ca oricând și nu murise niciodată, darmite să  mai fie înmormântată undeva”, spune Viorel Pașca.

Viorel Pașca

Viorel Pașca

Dezamăgit că și-a găsit mama în viață 

Administratorul așezământului de la Dumbrava povestește că reclamantul “a sperat până în ultima clipă că mințim și că de fapt mama lui este înmormântată la noi, așa că după trei ani în care nu a vizitat-o, a venit la Dumbrava să  se convingă de existența  ei”. Interacțiunea mamă –fiu a fost una rece, de la distanță, reclamantul nici nu a putut simula că se bucură că mama s-a trăiește. 

Ne puteți urmări și pe Google News

“Eram atât de curios să văd cu cât drag o va îmbrățișa când o va întâlni, fie măcar și de ochii noștri, care eram de față. Da de unde. I-a vorbit sec, rece, de la distanță, fără atingeri și îmbrățișări, fără pupături sau alte manifestări obișnuite în astfel de situații. Așa s-a sfârșit povestea cu procesul care presupun că nu va mai avea loc deși suntem citați în instanță la Oradea pe 3 februarie”, spune Viorel Pașca.  

Un loc care oficial nu există

Peste 600 de oameni sunt îngropați la Dumbrava. Mulți nu au avut nici acte. Pe crucea lor scrie :“necunoscut”. Poveștile din spatele acestei ștampile seamănă cu cea a unui bărbat al cărui cadavru a stat  două luni la IML, în speranța că cineva îl va căuta. Nimeni nu a făcut-o. Singurele date despre el cunoscute erau cele de pe actele medicale: „un bărbat cu vârsta cuprinsă între 50 și 55 de ani”, fără nume sau alte date care i-ar fi putut duce către o posibilă familie…Doar pe câteva zeci de morminte mai găsești o floare, o coroană, semn că familiile nu i-au uitat de tot pe cei abandonați aici când erau în viață.  De-altfel, locul nu figurează ca cimitir în documente…

În acest centru, Viorel Paşca a început să investească  într-o seară de iarnă, când a văzut la televizor că «încă două persoane au murit îngheţate pe stradă»". Acum, oameni din întreaga țară vin săptămânal la Dumbrava cu donații de tot felul. Printre cei care au făcut donații pentru Dumbrava se numără și Ionuț Negoiță, fostul acționar de la Dinamo.