Percheziții la o reţea care a spălat 70 de milioane de euro în România. Ce au descoperit procurorii DIICOT
- Emma Cristescu
- 7 decembrie 2022, 22:15
Procurorii DIICOT au făcut percheziții la o reţea care a spălat 70 de milioane de euro în România. 24 de persoane au fost conduse la audieri, iar 9 dintre ele au fost reținute.
13 percheziții domiciliare au făcut astăzi procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri ai Inspectoratului General de la Poliția Română, în București și în județul Călărași. Simultan, au fost percheziții domiciliare la 8 adrese din Republica Moldova și la 4 domicilii din Suedia, într-un dosar de spălare de bani proveniți din comiterea infracțiunilor de fraudă informatică și înșelăciune. Este vorba despre o reţea care a spălat 70 de milioane de euro în România.
Anchetatorii au descoperit că moldoveni, ucraineni și suedezi veneau în România și înființau firme prin care reușeau să obțină în mod ilegal sume uriașe de bani. Grupul punea la dispoziția altor grupuri infracționale persoane, societăți comerciale paravan, conturi bancare și o infrastructură vastă, în scopul mutării, ascunderii și spălării sumelor de bani provenite din infracțiuni.
24 de persoane au fost conduse la audieri. Nouă persoane au fost reținute, iar alta a fost plasată sub control judiciar, potrivit A3.
Peste 120 de percheziții DIICOT
În urmă cu câteva săptămâni, polițiștii din Serviciul Grupuri Infracționale Violente din Direcția Generală de Poliție a municipiului București împreună cu procurorii DIICOT au descins la 123 de locuințe domiciliare. Anchetatorii au vizat domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice, dar şi sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice.
Perchezițiile au avut loc în municipiul București și judeţele Prahova, Brașov, Iași, Suceava, Botoșani, Tulcea, Constanța, Cluj, Timiș, Vrancea, Buzău, Bihor, Vâlcea, Dolj, Gorj, Sibiu, Bacău, Mureș și Sălaj. Anchetatorii au descoperit un grup infracțional care se ocupa cu șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violențe, distrugere și favorizarea făptuitorului. Acest lucru s-a făcut prin intermediul jocurilor de noroc, iar principalii vinovați sunt Mihăiță și Sorin Doroftei, patronii sălilor de jocuri de noroc Vegas.
Bărbații ar fi angajat oameni să le recupereze banii din clanurile Sportivii, Cordunenii și Cămătarii. Grupul s-ar fi format în anul 2018.