Bulgaria, despre respingerea aderării la spaţiul Schengen: „Ne ignoră şi ne discriminează”

Bulgaria, despre respingerea aderării la spaţiul Schengen: „Ne ignoră şi ne discriminează” Schengen. Sursa foto: dreamstime.com

Preşedintele bulgar Rumen Radev și-a spus părerea despre respingerea aderării Bulgariei la spaţiul Schengen. El a declarat că se aștepta să primească solidaritate, nu cinism. Mai mult, acesta consideră că țara lui este discriminată.

Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi Bulgaria în spaţiul Schengen. Mai multe autorități din țara lui au explicat progresele pe care le-au făcut, dar pe care celelalte state nu le-au apreciat.

„În locul solidarităţii europene, Bulgaria primeşte cinism”, a scris preşedintele Radev pe conturile sale de Facebook şi Twitter.

Guvernul olandez a decis vineri că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu și a Bulgariei. Premierul olandez Mark Rutte a motivat această decizie prin faptul că „există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară” anume. Și cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că țara lui „nu îşi dă consimţământul pentru extinderea spaţiului Schengen către România şi Bulgaria”, acceptând doar aderarea Croaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce nu este acceptată Bulgaria în Schengen

El consideră că peste 75.000 de migranţi ilegali care au intrat anul acesta în Austria au trecut prin Bulgaria sau România și că nimeni nu i-a verificat așa cum trebuie. Ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev a respins aceste acuzații și a declarat că forțele bulgare au tratat această problemă cu seriozitate.

„Forţele de securitate bulgare protejează zi de zi cu corpurile lor liniştea tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv a olandezilor, la frontiera externă cea mai dificilă din UE, în pofida creşterii presiunii migratorii, care este de patru ori mai mare faţă de anul trecut”, a subliniat ministrul bulgar într-un comunicat. „În loc să acţioneze cu solidaritate europeană, ei ne ignoră şi ne discriminează”, a deplâns oficialul bulgar.

El a mai declarat că celelalte state nu trebuie să ignore eforturile pe care Bulgaria le-a făcut pentru a intra în Schengen. „Eforturile noastre nu merită să fie ignorate! Eforturile nu merită jigniri! Am reuşit să reducem la minimum migraţia secundară către Europa Centrală şi Occidentală, plătind un preţ greu”, a atras atenţia ministrul bulgar de interne.

Comisia Europeană a recomandat acceptarea în bloc a Bulgariei, Croaţiei şi României ca noi membre ale spaţiului Schengen, dar răspunsul final se va afla pe 8 decembrie, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), potrivit EFE, citat de Agerpress.