Vladimir Putin se folosește de Turcia ca să păcălească sancțiunile europene. Rusia ar putea relua vânzarea de gaze prin Istanbul
- Ionel Sclavone
- 2 decembrie 2022, 19:16
Vladimir Putin pregătește o capcană în care să atragă Uniunea Europeană, iar pentru aceasta se folosește de o importantă țară din NATO. Dacă îi va reuși, dictatorul de la Kremlin va sparge solidaritatea Occidentului și, totodată, va obține noi resurse pentru a-și finanța războiul din Ucraina pe banii europenilor.
Rusia plănuiește de mai multă vreme să atragă Turcia de partea sa în contextul războiului din Ucraina, profitând de greutățile economice cu care se confruntă regimul de la Istanbul. La Kremlin se gândesc strategii și planuri menite să-l îndepărteze pe Recep Tayyp Erdogan de Occident și, în același timp, pentru a obține noi surse de finanțare pentru războiul din Ucraina.
Planul Moscovei de a face din Turcia un hub pentru gaze din Rusia i-ar putea permite să-şi ascundă exporturile de combustibil printre cele din alte surse. Dar, acest lucru nu ar fi suficient pentru a-i convinge pe europeni să achiziționeze combustibilul revândut de Istanbul.
Rusia se confruntă cu sancțiuni foarte dure din partea Occidentului după ce a lansat invazia din Ucraina, în 24 februarie. Vânzările sale de gaze s-au redus considerabil, în condițiile în care anterior asigura 40% din necesarul de gaze al Uniunii Europene. Statele blocului comunitar au impus sancțiuni, au redus achizițiile de carburant rusesc și, totodată, au căutat alternative de aprovizionare.
Situația s-a înrăutățit și mai mult după explozia celor două gazoducte Nord Stream, care a dus la sistarea livrărilor de gaze. Vladimir Putin a propus, în octombrie, înfiinţarea unui hub de gaze în Turcia, construind pe o rută sudică pentru exporturi. El a estimat că o astfel de investiție va fi agreată și de clienții europeni.
Ce se va întâmpla cu gazul rusesc
Conducta TurkStream către Turcia merge cu mult sub capacitatea sa de 31,5 miliarde de metri cubi (bcm) anual. Până acum nu au existat angajamente publice pentru o astfel de investiție, iar analiştii spun că ar fi nevoie de investiţii şi de timp pentru a o finaliza.
„Are nevoie Europa de proiect, având în vedere hotărârea ţărilor UE de a renunţa la gazele ruseşti în viitorul apropiat?”, a întrebat Alexei Gromov de la Fundaţia Institutul pentru Energie şi Finanţe din Moscova.
El crede că este imposibil să se reconfigureze fluxurile de gaze în cadrul Uniunii Europene, deoarece nu există legături existente care să se conecteze la nodul propus din nord-vestul Europei. Pe aici se obișnuia să se facă livrări de gaze prin Nord Stream 1.
Zongqiang Luo, analist senior la Rystad Energy, a estimat că aproximativ 60% din capacitatea conductei TurkStream este neutilizată având în vedere exporturile de aproximativ 10,6 miliarde de metri cubi de gaz până pe 21 noiembrie. Luo de la Rystad a estimat că va dura cel puţin trei până la patru ani pentru a construi noua infrastructură necesară, destul de costisitoare.
„Chiar dacă ar putea fi construită o nouă conductă, atunci cine va cumpăra acele gaze?” a întrebat el.
Gazprom crede că vor fi clienți pentru gazul rusesc
Pe de altă parte, o sursă din Gazprom crede că hub-ul din Turcia ar putea facilita vânzările spre Europa. Aceasta pentru că, odată amestecate în hub nu se va mai ști că sunt gaze rusești. Astfel, s-ar ajunge la un compromis prin care Rusia ar scăpa de sancțiuni și ar găsi noi resurse pentru finanțarea războiului.
Aceasta în vreme ce oficialii europeni ar trebui să închidă ochii la înșelătorie în schimbul prețurilor mai mici.
De altfel, o sursă comercială din Europa a declarat că China, care a depăşit Japonia pentru a deveni cel mai mare importator mondial de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2021, revinde deja GNL rusesc, care nu a fost etichetat drept „fabricat la Moscova”. El a spus că este foarte posibil ca cumpărătorilor din sudul şi estul Europei să nu le pese de unde provin GNL-urile și să finanțeze, practic, Moscova, plătind un comision și intermediarului.
Experții ruși pledează pentru „înșelătorie”
Remarcând că Europa nu a impus un embargo asupra gazelor ruseşti, spre deosebire de petrol, Alexander Griaznov, director la S&P Global Ratings, a declarat că Europa ar putea fi dispusă să cumpere de la Moscova prin mediatori.
„Este puţin probabil ca Europa să dorească să încheie contracte directe cu Federaţia Rusă, iar cumpărarea de volume gratuite pe piaţa spot din Turcia va fi acceptabilă din punct de vedere politic”, a spus el.
Alexander Griaznov a precizat că va fi nevoie de timp şi bani pentru a înfiinţa hub-ul din Turcia, totuși.
Alexei Grivaci, de la Fondul Naţional de Securitate Energetică, cu sediul la Moscova, a declarat că hub-ul prezintă oportunităţi de tranzacţionare.
„Dacă hub-ul ar începe să funcţioneze, s-ar deschide posibilităţi uriaşe pentru tot felul de operaţiuni de swap”, a spus el, după cum relatează o analiză Reuters.