Piața de energie nu se va stabiliza prea curând. Șeful Enel este pesimist: „Ne uităm la unul sau doi ani de volatilitate extremă”

Piața de energie nu se va stabiliza prea curând. Șeful Enel este pesimist: „Ne uităm la unul sau doi ani de volatilitate extremă” Sursa foto: arhiva EVZ

Situația de pe piețele energetice nu se va stabiliza în următorii ani. Estimările au fost făcute de CEO-ul grupului italian de energie Enel, Francesco Starace în contextul conferinţei Carbonomics, organizată de Goldman Sachs. Situația se datorează Rusiei care a redus livrările de petrol și gaze naturale către Uniunea Europeană în acest an. Grupul Enel și-a anunțat retragerea de pe piața românească anul viitor, când intenționează să-și vând operațiunile economice.

Francesco Starace, CEO-ul grupului italian de energie Enel, a declarat că turbulenţele de pe pieţele de energie ar putea persista pentru ceva timp, posibil un an sau doi. El a făcut aceste declarații în contextul conferinţei Carbonomics, organizată de Goldman Sachs la Londra.

„Lucrurile sunt extrem de turbulente, aşa cum au fost tot anul, aş spune. (…) Turbulenţa pe care o vom avea va rămâne, s-ar putea schimba puţin modelul, dar ne uităm la unul sau doi ani de volatilitate extremă pe pieţele de energie”, a afirmat Francesco Starace.

Comentariile lui Starace vin într-un moment de incertitudine pentru sectorul energetic, după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grupul Enel a anunțat că își va vinde operațiunile din România și se va retrage, anul viitor, pentru a reduce datoria netă. Ulterior, compania își va concentra prezenţa în doar şase ţări, dar în principal în Italia și Spania, în cadrul unei noi strategii de afaceri.

Sursa foto. ENEL

Cum se vede situația pe piața gazelor

Francesco Starace a vorbit și despre situația de pe piața gazelor naturale, dar și despre capacitățile de stocare la nivelul Europei.

„Cred că vom trece peste iarnă datorită spaţiilor de depozitare pe care am putut să le umplem şi apoi vom afla că va trebui să umplem depozitele pentru iarna viitoare... fără gaze ruseşti. (…) Să nu uităm că l-am avut în ’22 – din ce în ce mai puţin – dar l-am avut. Trebuie să se întâmple prea multe lucruri pentru ca iarna viitoare să fim în siguranţă”, a spus oficialul Enel.

El a arătat că Europa trebuie să economisească gaze ori de câte ori va putea și să reducă din consu, pentur a scăpa de risipă. Gazul trebuie lăsat spre utilizare industriei care are nevoie de el, a precizat oficialul italian, conform CNBC.

Europa trebuie să se descurce fără Rusia

Pe de altă parte, directorul general al grupului Iberdrola, Ignacio Galan, s-a declarat de acord cu Starace, adăugând că se aşteaptă ca volatilitatea de pe pieţele de petrol şi gaze naturale să continue în următoarele câteva luni.

„Dar cred că ceea ce avem nevoie... este să accelerăm, cât de mult putem, construcţia de infrastructuri în energie electrică. Cred că suntem departe de ceea ce este necesar”, a declarat Galan, făcând referire atât la surse regenerabile, cât şi la interconexiuni.

El a subliniat importanţa reducerii dependenţei de ţări terţe şi părţi terţe în favoarea creşterii autosuficienţei în Europa.

„Singura cale pentru asta... este să ne accelerăm investiţiile în mai multe surse regenerabile, în mai multe interconexiuni, în mai multe reţele digitale”, a adăugat Galan.

Sursă: Aleksandrs Kendenkovs | Dreamstime.com

Statele europene nu se mai pot baza pe gaze rusești

De menționat că Rusia a fost în 2021 cel mai mare furnizor de gaze naturale şi de produse petroliere către Uniunea Europeană. Exporturile sale au scăzut în acest an, în contextul războiului declanșat în Ucraina și a sancțiunilor impuse de statele UE.

„În pofida capacităţii de producţie şi transport disponibile, Rusia şi-a redus livrările de gaze către Uniunea Europeană cu aproape 50%, de la începutul anului 2022. În contextul actual, oprirea completă a furnizării de gaze ruseşti către Uniunea Europeană nu poate fi exclusă înainte de sezonul de încălzire 2022/23, când piaţa europeană a gazelor este cea mai vulnerabilă”, au estimat oficialii Agenţiei Internaţionale pentru Energie într-un raport privind piaţa gazelor din luna octombrie.

În aceste condiții, marile economii europene au încercat să-şi susţină aprovizionarea din surse alternative pentru lunile mai reci care urmează. Conform datelor grupului industrial Gas Infrastructure Europe, depozitele de gaze ale UE ar fi pline în proporţie de 93,9%.