Dreptul de a fi plictisitor și de a nu participa la petreceri a fost câștigat de un angajat în instanță. Câți bani trebuie să primească despăgubire
- Maria Pană
- 27 noiembrie 2022, 06:53
Obligația de a socializa cu colegii și de a participa la ieșirile organizate de companie a picat în instanță, după ce un angajat a fost dat afară pentru că era plictisitor, potrivit Daily Telegraph.
Aceasta a fost decizia Curții de Casație franceze într-o acțiune în justiție introdusă de un angajat concediat în 2015. Astfel, magistrații au decis că angajatorul său a greșit când l-a concediat pentru că nu ieșea suficient de des cu colegii. Compania a decis să îl concedieze în 2015 pentru ‘inadecvare profesională’, acuzându-l pe angajat că este plictisitor. Cubik Partners a mai susținut că domnul T nu știa să asculte și era dificil de lucrat cu el.
Curtea de Casație din Paris a decis contrar firmei, că bărbatul avea dreptul să refuze să petreacă – ordonând Cubik Partners să-i plătească 3.000 de euro fostului angajat. În această hotărâre, judecătorii au considerat că “renunțarea la serviciile domnului T. a avut loc din cauza exercitării de către angajat a libertății sale de exprimare. Curtea de Apel a observat că domnului T. nu i se poate reproșa că nu a reușit să integreze valoarea ‘fun & pro’ a companiei”, relatează BFM Business. Compania nu avea voie să-l oblige “să participe cu forța la seminarii și la ieșirile de sfârșit de săptămână, care se terminau frecvent cu un consum excesiv de alcool, încurajat de asociații care puneau la dispoziție cantități foarte mari de alcool, și de practicile susținute de asociați care includeau promiscuitatea, hărțuirea și incitarea la diverse excese și derapaje”, a mai precizat instanța.
Dreptul pe care l-a câștigat reclamantul în justiție
Evenimentele “distractive” includeau uneori împărțirea patului cu colegii, alături de consumul excesiv de alcool. El avea dreptul fundamental la demnitate și la respectarea vieții private, a declarat instanța, adăugând că angajatul își exprima libertatea de exprimare prin faptul că nu participa. În hotărâre se precizează, de asemenea, că au fost denunțate “practici umilitoare și intruzive”, cum ar fi “simularea de acte sexuale, obligația de a împărți patul cu un alt angajat în timpul seminariilor, utilizarea de porecle pentru a se referi la persoane și afișarea de fotografii distorsionate și inventate în birouri”. În temeiul articolului 700 din Codul de procedură civilă, respinge cererea formulată de Cubik Partners și o obligă să plătească domnului [T] suma de 3.000 de euro”, se arată în hotărâre.