O afecțiune rară la copii, după pandemie. Ce au descoperit endocrinologii. „Avem câteva studii”
- Emma Cristescu
- 26 noiembrie 2022, 15:16
După COVID-19, endocrinologii au descoperit o afecțiune gravă la tineri, mai exact cazuri de pubertate precoce, în special la fete. Specialiștii nu au găsit o explicație clară pentru această problemă.
La scurt timp după declanșarea pandemiei de COVID, medicii din clinicile de endocrinologie din întreaga lume au descoperit mai multe cazuri de pubertate precoce. Fetele intrau la pubertate înainte de a împlini 7 sau 8 ani.
În mod normal, fetele încep pubertatea între 8 și 13 ani. Dacă corpul lor începe să se dezvolte înainte de această vârstă se consideră că este o pubertate precoce - o afecțiune rară, care a afectat între 5.000 și 10.000 de copii din întreaga lume.
La o clinică de endocrinologie din Italia numărul pacienților care sosesc cu cazuri de suspectare a pubertății precoce a crescut de la 118 în 2019 la 246 în 2020, o creștere de 108%. Într-o clinică din Turcia, medicii au raportat că numărul de copii cu pubertate precoce în timpul pandemiei s-a dublat, de la o medie de 20 pe an la 58, între martie 2020 și aprilie 2021.
În India, medicii au raportat că numărul fetelor care se prezentau cu pubertate precoce a crescut de la 54, înainte de izolare, la 146 în timpul acesteia. Și în Shanghai, cercetătorii au observat o creștere, de la o medie de 106 pacienți în anii 2016 și 2019 la 372 în 2020.
Medicii au mai declarat că menstruția la tinere apărea la 16 ani, iar acum aceasta începe la 12-13 ani. Potrivit unui studiu danez publicat în 2009, vârsta la care fetele tinere dezvoltă țesut mamar a scăzut cu aproximativ un an între 1991 și 2006. Specialiștii consideră că acest lucru ar putea fi un indiciu că procesul de pubertate începe mai devreme și durează mai mult decât în trecut.
De la ce apare pubertatea precoce
Cercetătorii au mai descoperit că pubertatea precoce apare și de la obezitate, stres și pesticide. Multe studii au arătat o rată mai mare a pubertății timpurii la copiii supraponderali decât la copiii cu greutate normală. Un studiu care a evaluat peste 17.000 de copii din China a constatat că aproape 40% dintre băieți și 30% dintre fetele cu pubertate precoce erau obezi.
„Studiul actual nu a raportat nicio creștere semnificativă a IMC în comparație cu perioada pre-pandemică, sugerând că alți factori decât creșterea IMC pot juca un rol în dezvoltarea pubertății precoce”, au notat specialiștii.
Mai mult, cercetătorii consideră că și virusul COVID-19 a dus la pubertate precoce. „Momentul neobișnuit al pubertății, de obicei precoce, este legat de experiențele de viață stresante”, a spus Jane Mendle, profesor de psihologie la Universitatea Cornell, care studiază pubertatea. „Și nu mă pot gândi la ceva stresant și mai destabilizator decât pandemia de COVID-19, în special în acele zile de izolare.”, potrivit Deutsche Welle.