Ce au descoperit specialiștii în domeniul alimentar, invitați la târgul INOVALIMENT. „Sistemul alimentar va suporta transformări majore”

Ce au descoperit specialiștii în domeniul alimentar, invitați la târgul INOVALIMENT. „Sistemul alimentar va suporta transformări majore”Alimente Sursa foto: David Izquierdo | Dreamstime.com

Zilele acestea, cei mai buni cercetători și specialiști din țară și din străinătate participă la INOVALIMENT, singurul târg din România dedicat exclusiv cercetării alimentare. Aceștia au încercat să ofere mai multe soluții privind transformarea sistemului alimentar, dar au vorbit și despre alimentele viitorului.

Timp de cinci zile, zeci de cercetători își vor prezenta lucrările științifice privind alimentele viitorului, în fața specialiștilor și oamenilor de afaceri. Prin conferințele la care au participat, specialiștii din domeniul alimentar au făcut schimb de cunoștințe și au ajuns la câteva concluzii definitorii.

În viitor, sistemul alimentar va suporta transformări majore

Specialiștii prezenți la INOVALIMENT au încercat să ofere soluții privind transformarea sistemului alimentar, atât la nivelul valorificării unor ingredient noi, cât și în ceea ce privește rolului cercetării și inovării.

„Concluziile cercetătorilor conveg spre o singură certitudine, aceea că sistemul alimentar va suporta transformări majore, în viitor, iar factorii cheie sunt educația și inovarea”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu.

La rândul său, Prof. Dr. Dilistan Shipman, Director al Școlii de Știinte Aplicate, Bahcesehir University, Turcia, Guest Speaker la Conferințele INOVALIMENT, a susținut că gastronomia reprezintă identitatea culturală a unui popor, iar renunțarea la tradiția culinară ar putea crea temeri în rândul populației țărilor din întreaga lume.

„O astfel de transformare, la nivel gastronomic, se poate face prin elaborarea unor noi rețete, care să fie asimilate treptat. Noile rețete ar trebui să valorifice ingredientele vechi și să reducă risipa alimentară”.

Prezent la conferințele științifice din cadrul târgului INOVALIMENT, Consilierul de Stat Laszlo Borbely, coordonator al Departamnetului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României le-a spus celor prezenți la eveniment că „în sprijinul unui sistem durabil alimentar pot veni piețele locale, prin valorificarea produselor autohtone, evitând astfel blocajele create de fluctuațiile de preț de pe piețele interconectate”.

La ce concluzii au ajuns specialiștii în domeniul alimentar

O altă concluzie la care au ajuns specialiștii din domeniul alimentar prezenți la conferințele INOVALIMENT a fost aceea că probioticele, folosite ca nutribiotice pentru anumite categorii de oameni precum vârstnicii, copiii și femeile însărcinate, au un efect considerabil asupra organismului, acesta depășind cu mult utilizarea lor cunoscută în momentul de față.

Potrivit specialiștilor, și insectele vor ajunge să fie consumate în viitor. „Sustenabilitatea alimentației viitorului va fi susținută și de proteinele alternative din substitute vegetale de carne, insecte, alge, fructe de mare și pește de acvacultură. Riscurile privind consumul de insecte este reprezentat de alergii, dar care pot fi acceptate treptat de către organism”, a declarat Prof. Dr. Mircea Oroian, Decan, Facultatea de Inginerie Alimentară, Suceava, speaker la conferințele științifice din cadrul târgului INOVALIMENT.

Principala concluzie a conferințelor științifice din cadrul târgului INOVALIMENT este aceea că, puterea transformării sistemului alimentar stă în cercetare și inovare. Ce vom mânca în viitor depinde de cât de deschiși vor fi oamenii spre nou și de o educație culinară, adaptată noilor cerințe ale alimentației viitorului.

Ne puteți urmări și pe Google News