Băutura iubită de români le poate crește riscul de afecțiuni cardiace. Un medic trage semnalul de alarmă

Băutura iubită de români le poate crește riscul de afecțiuni cardiace. Un medic trage semnalul de alarmă OMS încearcă să reducă consumul de sare. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Puțini români știu riscurile la care se expun când consumă această băutură în exces. Totuși, ea rămâne pe lista favoritelor. Un medic a tras un semnal de alarmă în privința pericolelor pentru organism.

Foarte multe persoane aleg să își înceapă dimineața cu o cafea. Iubitorii acestei băuturi trebuie să știe care sunt riscurile la care se expun dacă consumă în exces cafea. În acest context, un medic a explicat care sunt cele mai mari pericole pentru organism. Ștefan Busnatu, medic la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, susține că băutura preferată de români este „un compus complex, alcătuit din peste 100 de ingrediente active, cofeina fiind cea mai bine cunoscută din ele.”.

Busnatu a scris pe contul său personal de Facebook care sunt consecințele consumului peste limită. În plus, el a adăugat că unor oameni chiar nu le este recomandată cafeaua de medicul lor, dar ei tot o consumă. Doctorul a explicat că aportul de cafeină îți activează sistemul nervos simpatic ceea ce duce la eliberarea de adrenalină în organism. Totuși, dacă o consumi cu moderație, cafeaua îți poate crește vigilența și concentrarea. În caz contrar, cafeina poate duce la sentimente de anxietate, oboseală cronică, insomnie și agitație psihomotorie.

Din ce cauzaă apar palpitațiile

Medicul a explicat și cum se produc palpitațiile. El a subliniat că orice persoană care bea în mod regulat cafea a simțit măcar o dată în viață că inima sa bate mai cu putere. „Prin creșterea cantității de calciu din interiorul celulelor musculare cafeina crește de asemenea excitabilitatea musculară, putând stimula apariția palpitațiilor, iar prin stimularea sistemului nervos simpatic poate crește și tensiunea arterială. Tocmai din aceste motive, chiar dacă pe de o parte consumul de cafea poate produce anumite beneficii, este foarte important să avem în context și riscurile, pentru a decide câtă cafea este bună pentru fiecare dintre noi”, a susținut el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, el a subliniat că fiecare persoană în parte trebuie să se gândească mai bine care este cantitatea potrivită de cafea pentru propriul organism. Așadar, trebuie luate în calcul atât beneficiile, cât și riscurile. „Din grijă pentru inima ta!”, a conchis medicul pe pagina lui de Facebook.