Turcia a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,9. Peste 20 de persoane au fost rănite

Turcia a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,9. Peste 20 de persoane au fost rănite Sursa foto: Belish | Dreamstime.com

Autoritățile de la Ankara au anunțat că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,9. Seismul s-a produs în dimineața zilei de miercuri, 23 noiembrie, în vestul Turciei. Mai multe persoane au fost rănite în urma incidentului.

Oficialii turci au anunțat că 37 de persoane au fost rănite în urma cutremurului de 5,9 grade. Seismul s-a produs în jurul orei 4:08, iar epicentul lui a fost localizat în Glyaka, un district din provincia Düzce de la Marea Neagră. Totuși, el a fost resimţit până la Istanbul, aflat la aproximativ 200 de kilometri de Düzce, şi la Ankara. US Geological Survey (USGS) a înregistrat o magnitudine de 6,1 grade a cutremurului, iar Centrul Seismologic Europeano-Mediteraneean (EMSC) a menţionat o magnitudine de șase grade.

Turcia a anunțat însă că magnitudinea a fost de 5,9. De asemenea, dntre cele 37 de persoane rănite, una se află în stare gravă, a transmis Fahrettin Koca, ministrul Sănătății. Momentul seismului a fost surprins și de camerele de supraveghere din zonă. Cu toate acestea, primarul oraşului Düzce, Faruk Özlü, a declarat că nu au fost înregistrate daune semnificative la clădirile din zona seismului. Judecătoria Duzce se numără printre cele opt clădiri din zonă care au fost avariate.

Cutremuri mai puternice ar putea să zguduie Turcia

Ministrul de Interne din Turcia a susținut că „Aproape ne-am finalizat verificările în satele din jurul Golyaka. Nu au fost rapotate pagube grave, doar câteva hambare au fost distruse în aceste locuri”. În plus, el a mai adăugat că în timpul cutremurului oamenii s-au confruntat cu o pană de curent, dar nu au fost înregistrate alte probleme.

Autoritatea turcă de Management al Dezastrelor și al Urgențelor (AFAD) a declarat că a trimis mii de pături și corturi în zona cutremurului care a rănit 37 de persoane în Duzce. Oameni au fost răniți și în Zonguldak, Bursa și Istanbul. Turcia este situată pe mai multe plăci tectonice. Acest lucru determină o activitate seismică intensă. Unul dintre cele mai grave cutremure din ultimii ani a avut loc în octombrie 2020 în oraşul Izmir de la Marea Egee. În urma acestu incident peste 100 de persoane au murit. Experţii se aşteaptă ca, în viitorul apropiat, un cutremur puternic să zguduie Istanbulul, cel mai mare oraş din Turcia, notează Reuters.