Directiva pentru îmbunătățirea egalității de gen, blocată timp de un deceniu, a fost adoptată de Parlamentul European
- Mădălina Dinu
- 23 noiembrie 2022, 06:54
Până în iunie 2026, cel puțin 40% din posturile de director neexecutiv sau 33% din toate posturile de director trebuie să fie ocupate de femei. Parlamentul European a dat marți aprobarea finală unei directive care vizează îmbunătățirea echilibrului de gen în consiliile de administrație ale companiilor listate la bursă din Uniunea Europeană. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul UE (statele membre), co-legislatorii de la nivelul organismului UE, au ajuns la un acord provizoriu asupra legislației în iunie anul trecut.
După confirmarea oficială a acordului de către cele două instituții, directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial al UE, iar statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a pune în aplicare normele.
Directiva va obliga marile companii listate la bursă din UE să ia măsuri până în iulie 2026 pentru a crește prezența femeilor în funcții de conducere, a precizat Parlamentul European într-un comunicat.
Conform legii, care nu se va aplica IMM-urilor cu mai puțin de 250 de angajați, companiile vor trebui să pună în aplicare „procese de recrutare transparente", astfel încât cel puțin 40% din posturile de director neexecutiv sau 33% din toate posturile de director să fie ocupate până la 30 iunie 2026 de persoane de genul insuficient reprezentat, în majoritatea cazurilor femei.
Meritul va rămâne „criteriul cheie în procesele de selecție"
Parlamentul a precizat că „meritul” va rămâne „criteriul cheie în procesele de selecție" și că societățile cotate la bursă vor trebui să raporteze autorităților competente, o dată pe an, cu privire la reprezentarea bărbaților și femeilor în consiliile de administrație. În cazul în care nu au atins obiectivele stabilite în legislație, vor trebui să detalieze planurile lor în acest sens. „Aceste informații vor fi publicate pe site-ul web al companiei în așa fel încât să poată fi găsite cu ușurință", a subliniat Camera.
Statele membre vor trebui să prevadă „sancțiuni eficiente, disuasive și proporționale", cum ar fi amenzi, pentru companiile care nu aplică procese de achiziții publice "deschise și transparente". În plus, instanțele vor putea anula numirea oricărui consiliu de administrație care nu respectă principiile directivei.
Într-o declarație comună, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședintele pentru valori și transparență, Vera Jourová, și comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, au recunoscut că astăzi este „un moment mult așteptat, un moment care trebuie sărbătorit ca un progres pentru egalitatea de gen”, a citat Huffingtonpost.es.
Statele membre au blocat dosarul timp de aproape un deceniu
Comisia Europeană a prezentat pentru prima dată propunerea de directivă în 2012, iar Parlamentul European a adoptat poziția sa de negociere în 2013, însă statele membre au blocat dosarul timp de aproape un deceniu, până când miniștrii ocupării forței de muncă și afacerilor sociale au convenit asupra poziției lor de a negocia legea cu Parlamentul European în martie 2022.
PE a precizat că, în 2021, femeile dețineau doar 30,6% din locurile din consiliile de administrație ale principalelor companii listate la bursă din UE, deși cifra varia de la 45,3% în Franța la 8,5% în Cipru.
„În pofida creșterii numărului de femei în consiliile de administrație, până în 2022, mai puțin de 10% dintre companiile de top cotate la bursă din țările UE vor avea la conducere o femeie președinte sau director general", au declarat deputații europeni.