Cum cresc, de fapt, pensiile. Ce nu știu milioane de pensionari

Cum cresc, de fapt, pensiile. Ce nu știu milioane de pensionariSursa: Dreamstime.com

PNL susține ca bugetul de pensii pentru anul viitor să crească cu 15%, însă majorarea pe care o vor primi toți pensionarii să fie de 6,1%, rata inflației din anul 2021. Diferența de aproximativ 9% ar urma să fie acordată gradual, sub formă de beneficii suplimentare categoriilor vulnerabile.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, susține că bugetul de pensii ar trebui să crească cu 15%, anul viitor. Majorările, însă, susține el, vor trebui să se aplice diferențiat. Astfel, toată lumea va beneficia de o creștere a pensiei cu rata inflației din 2021, de 6,1%, urmând ca diferența de 9% să fie acordată sub formă de beneficii suplimentare celor aflați în nevoie.

„PNL susține creșterea pensiilor în cuantum de 15%, ca și buget, pentru a debloca acești bani ca să putem mări pensiile. Această creștere poate fi compusă, pe de o parte, din 6,1 %, care evident reprezintă rata inflației pe anul trecut, așa cum prevede legea. Pentru restul de 9%, pe care le considerăm oportune pentru a fi alocate pensionarilor, propunem o alocare graduală de beneficii suplimentare care practic să ofere celor vulnerabili în acest moment mai multe resurse”, a declarat Ionuț Stroe.

Potrivit spuselor sale, discuțiile în coaliția de guvernare pe acest subiect se vor încheia săptămâna viitoare. Iar ulterior vor trebui adoptate și actele normative care să reglementeze majorările de pensii.

„În maxim o săptămână vom finaliza discuțiile pentru ca ulterior să promovăm actele normative care să stabilească foarte clar modul în care vor crește pensiile în România. De altfel, avem o bornă reglementată legal în legătură cu creșterea pensiilor, la 1 ianuarie 2023. Suntem obligați de lege, cum de altfel s-a întâmplat în fiecare an, să indexăm pensiile cu valoarea inflației din anul precedent”, a precizat Ionuț Stroe.

Sursa foto: EVZ

Decizia finală cu privire la pensii va fi luată de coaliție

Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că în acest moment discuțiile cu privire la modalitățile de majorare a pensiilor se poartă doar în PNL. Urmează să se ia o decizie, iar în funcție de aceasta să se stabilească un mandat de negociere în coaliția de guvernare. Într-un final, în funcție de discuții, premierul Ncolae Ciucă va fi mediatorul care va armoniza toate opiniile, a mai precizat Ionuț Stroe.

„Consensul ar putea fi cheia care să ne dea un rezultat cât mai aproape de nevoie, pentru că de data aceasta vorbim de o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere al veniturilor pensionarilor și trebuie să venim cu o soluție adaptată. Vorbeam de preocuparea noastră a liberalilor. Trebuie, poate, nu neapărat să reusim să mărim pensiile, pentru că este un deziderat și noi ne-am fixat în discursul public o țintă foarte precisă, 15 procente, direct în relație cu rata inflației”, a mai spus Ionuț Stroe.

Purtătorul de cuvânt liberal a mai spus că obiectivul guvernului este de a proteja toate categoriile de pensionari, în special pe cele vulnerabile, care au pensii mici.

„Dar de data aceasta trebuie să protejăm în mod echitabil toate categoriile de pensionari. Există pensionari vulnerabili care trec prin momente dificile, iar pensiile lor sunt extrem de mici. La fel există pensionari care, în directă relație cu perioada de contribuție, au pensii mari și cărora le este mai ușor sa treacă peste aceasta perioadă”, a precizat Ionuț Stroe.

Sursa: Arhiva EVZ

O măsură cu caracter temporar

Ionuț Stroe a subliniat că o astfel de soluție, de majorare a pensiilor diferențiat, este pentru acest moment de criză și va avea un caracter temporar. El a precizat că după încheierea acestei perioade, când se va reveni la stabilitatea economică, procentul de creștere a pensiilor va fi aplicat uniform tuturor beneficiarilor.

„Această măsură nu are un caracter permanent ci unul temporar. Este o măsură dictată și impusă. O decizie care s-a cerut fix în contextul economic extrem de dificil pe care îl traversăm. Nu aș avansa cu date ale unor momente în timp, când se va reveni sau cum, ci mai degrabă cred că acesta este modul, în momentul de față, ca să recuperăm cele 15 procente ca și putere de cumpărare pentru pensionari. Mai departe, din punctul meu de vedere, nu vreau să avansez lucruri nediscutate, dar cred că putem să revenim la sistemul de creștere uniformă a tuturor pensiilor. În momentul de față, 15%, așa cum am propus tuturor, se pot împărți în mod gradual”, a afirmat Ionuț Stroe, într-o emisiune la TVR 3.