Democrații păstrează Senatul! Încă un candidat susținut de Donald Trump pierde în Nevada

Democrații păstrează Senatul! Încă un candidat susținut de Donald Trump pierde în Nevada Senatoare Catherine Cortez Masto din Nevada, vorbind cu un alegator. Sursa: Twitter

Democrații au pecetluit sâmbătă controlul Senatului, senatoarea Catherine Cortez Masto din Nevada învingându-l la limită pe Adam Laxalt, un fost procuror general al statului, republican. Un moment decisiv în cadrul unor alegeri extraordinare de la jumătatea mandatului, în care democrații au sfidat tiparele istorice și previziunile de pierderi majore. "Mă simt bine și aștept cu nerăbdare următorii doi ani", a declarat președintele Joe Biden reporterilor din Phnom Penh, Cambodgia.

Senatoarea democrată Catherine Cortez Masto l-a învins pe Adam Laxalt, fostul procuror general al statului. Democrații vor încerca acum să își sporească controlul asupra camerei în alegerile din Georgia, în turul doi de scrutin din 6 decembrie, a anunțat Fox News.

Controlul Camerei Reprezentanților nu a fost încă decis, la câteva zile după alegeri care nu a fost pe măsura previziunilor potrivit cărora republicanii vor ajunge la putere la Washington, ca urmare a eșecului președintelui Biden. Deși republicanii au încă un avantaj în deținerea majorității în Camera Reprezentanților, majoritatea lor va fi cu siguranță mică.

Dar, odată cu victoria lui Cortez Masto în Nevada, democrații au bătut în cuie cele 50 de locuri de care au nevoie pentru a păstra controlul camerei superioare, o performanță majoră având în vedere că alegătorii pedepsesc de obicei partidul președintelui SUA în timpul alegerilor intermediare. Ceea ce înseamnă că nu se va schimba nici atitudinea față de războiul din Ucraina.

Biden are speranțe pentru un al doilea mandat

Victoria democraților va consolida capitalul politic al lui Biden, care se îndreaptă spre o posibilă candidatură pentru un al doilea mandat. Chiar dacă republicanii vor prelua Camera, el va putea să numească în sistemul judiciar candidații săi și va fi protejat de legislația G.O.P. cu încărcătură politică. Iar democrații vor fi liberi să își organizeze propriile investigații pentru a contracara atacul amenințat de o cameră inferioară controlată de republicani.

Avansul modest al democratei Cortez Masto - o jumătate de punct procentual - a fost suficient pentru ca Associated Press să proiecteze un câștigător sâmbătă seara. Majoritatea voturilor rămase de numărat au fost din buletinele de vot prin corespondență, care au avut acordat lui Cortez Masto o marjă mai largă.

Vorbind la New York, triumfător, Chuck Schumer, liderul majorității democrate, a numit victoria partidului său "o victorie uriașă pentru democrați, pentru agenda noastră și pentru poporul american". El a adăugat: "Poporul american i-a respins pe republicanii extremiști antidemocratici MAGA".

Ultimul loc de senator, din Georgia, nu mai are importanță

Un tur de scrutin pe 6 decembrie în Georgia între senatorul democrat Raphael Warnock și contracandidatul său republican, Herschel Walker, va oferi doar o ușoară consolidare a majorității democraților sau un premiu de consolare pentru republicani.

Victoria democraților în Nevada, împreună cu realegerea senatorului Mark Kelly în Arizona, care a fost anunțată vineri târziu, au afirmat subțirele zid de protecție pe care partidul încearcă să îl fortifice în vestul țării. Joe Biden a câștigat în Arizona cu doar 10.457 de voturi în 2020; Nevada a fost mai consistent democrată în anii prezidențiali, dar mai neregulată în midterms.

Catherine Cortez Masto, care a devenit primul senator de origine latino în urmă cu șase ani, a trebuit să recupereze pentru a-l învinge pe Adam Laxalt, care a fost susținut de Donald Trump. Victoria ei a fost pecetluită sâmbătă seara, când au fost înregistrate 22.323 de voturi prin corespondență din comitatul Clark. Cele 14.084 de voturi ale democratei au fost suficiente pentru a o propulsa într-un avans suficient de mare pentru a-și asigura victoria.

Candidatul republican recunoaște înfrângerea

Adam Laxalt a indicat sâmbătă pe Twitter că s-ar putea să nu tragă de timp în cursă cu acuzații de fraudă. Cu câteva ore înainte de anunțarea cursei, el a recunoscut că Catherine Cortez Masto ar putea "să ne depășească" și le-a mulțumit susținătorilor săi.

Dar un consilier apropiat al senatorului Mitch McConnell din Kentucky, liderul republican, a părut să pună la îndoială rezultatele pe Twitter. Consilierul, Josh Holmes, a calificat revenirea ei drept "imprevizibilă din punct de vedere statistic" - deși nu a oferit nicio dovadă de fraudă sau eroare.

Succesul lui Cortez Masto a fost cu atât mai demn de luat în seamă cu cât a venit la o zi după ce candidatul republican pentru funcția de guvernator, șeriful Joseph Lombardo din Clark County, l-a înlăturat pe actualul guvernator democrat, Steve Sisolak.  Nevada a deținut unele dintre cele mai mari surprize ale unui midterm surprinzător. Chiar și democrații au fost îngrijorați de o explozie: pierderea unui guvernator, a unui senator și a trei democrați din Camera Reprezentanților. În cele din urmă, doar guvernatorul a pierdut.