Donald Trump, omul providențial pentru Putin în conflictul cu Occidentul: Rezolvă toate problemele Rusiei. Opinia unui renumit politolog american
- Ionel Sclavone
- 27 iulie 2022, 12:19
Dacă Donald Trump – un admirator al lui Vladimir Putin – va câștiga alegerile din 2024 la Casa Albă, atunci problemele Rusiei în Ucraina se vor rezolva. Este opinia politologului Francis Fukuiama, bazată pe intențiile lui Trump de a scoate Statele Unite din NATO. El crede că unitatea și solidaritatea Europei în fața Rusiei va depinde de întinderea războiului din Ucraina. Cu cât acesta se va prelungi mai mult, cu atât cresc riscurile ca unitatea europeană să cedeze.
Politologul Francis Fukuyama a vorbit despre situația politică actuală și despre războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina. El a arătat că strategia Kievului de a se concentra pe recuperarea sudului țării și redeschiderea accesului la Marea Neagră este realistă în momentul de față. Francis Fukuiama nu crede, pe de altă parte, că Vladimir Putin mai are resurse militare pentru a susține ofensiva în Ucraina.
„Cred că minte, aşa cum face în legătură cu multe lucruri. Analiştii militari occidentali care au analizat poziţia forţelor ruseşti au observat că, în momentul de faţă, Rusia se confruntă cu un deficit sever de personal. De asemenea, Rusia a pierdut probabil o treime din toate forţele concentrate iniţial pentru a învinge Ucraina. Estimările privind pierderile ruseşti sunt incerte, dar este posibil să fie vorba de 20.000 de morţi şi poate 60.000 de răniţi, la care se adaugă prizonierii”, a explicat politologul.
Din punctul său de vedere, pentru Rusia, aceste pierderi reprezintă un adevărat dezastru militar. Mai mult, Fukuiama este de părere că Putin blufează atunci când spune că armata rusă abia s-a încălzit.
„Pentru o ţară de mărimea Rusiei aceasta reprezintă un adevărat dezastru militar. Având în vedere că ruşii au obţinut doar câştiguri marginale în cele două luni de când au început să se concentreze asupra Donbasului, nu cred că dispun de multe rezerve. Cred că Putin blufează când spune că armata rusă abia ce s-a încălzit”, a mai explicat politologul.
Strategia Ucrainei este realistă și vitală
Francis Fukuiama consideră că pentru Ucraina, concentrarea asupra zonei din sud și recuperarea Hersonului, cu redeschiderea accesului la Marea Neagră și la Marea Azov, reprezintă o strategie realistă și vitală.
„Cea mai realistă strategie în acest moment este concentrarea asupra sudului, redeschiderea accesului Ucrainei la Marea Neagră prin recucerirea Hersonului şi a altor porturi de la Marea Azov. Acest lucru este mai important decât Donbasul. Cred că recucerirea Donbasului va fi destul de dificil de realizat în următoarele câteva luni. Dar, până la sfârşitul verii, am putea asista la un progres real în sud. Este vital pentru Ucraina să recupereze acest acces, astfel încât să poată relua exporturile tuturor produselor sale agricole din porturile de la Marea Neagră şi să rupă astfel blocada rusă de la Odesa”, a mai arătat politologul american.
Donald Trump, președintele favorit al Rusiei
Pe de altă parte, Francis Fukuiama atrage atenția asupra posibilității realegerii lui Donald Trump la Casa Albă. Cunoscut drept un admirator al lui Vladimir Putin și a politicii sale, Trump ar putea rezolva problemele Rusiei. Aceasta adoptând decizia de a retrage Statele Unite din NATO, adică ceea ce își dorește Kremlinul.
„Dacă Donald Trump revine în 2024, asta rezolvă toate problemele Rusiei, deoarece se pare că s-ar fi angajat să scoată SUA din NATO. Rusia îşi va fi atins obiectivele sale majore prin această schimbare în politica americană. Cred că este deosebit de important ca Ucraina să facă unele progrese şi să recapete un moment militar propice în timpul verii”, a mai spus Fukuiama.
Tot în acest context, politologul a avertizat că unitatea și solidaritatea Occidentului în fața Rusiei depinde de durata războiului. Dacă acesta se va prelungi prea mult, atunci și cetățenii din Occident vor ceda.
„Unitatea în Occident depinde de convingerea populaţiei că există o soluţie militară pe termen scurt la această problemă. Dacă oamenii simt că ne confruntăm pur şi simplu cu un impas prelungit care va dura la nesfârşit, atunci cred că unitatea va începe să se destrame şi vor exista mai multe apeluri adresate Ucrainei de a ceda teritorii pentru a opri războiul”, a mai spus Francis Fukuiama.
Un regim instabil, la discreția unui singur om
Revenind la Rusia, el a arătat că actualul regim, în fruntea căruia se află Vladimir Putin, seamănă cu cel din Germania nazistă. Este un regim slab instituționalizat, la discreția unui singur om, Vladimir Putin. Prin comparație, China are un partid comunist, foarte mare, care a impus o disciplină internă de fier.
„În clipa de faţă, mai mult decât orice altceva, regimul seamănă cu Germania nazistă. Singura sa ideologie este un fel de naţionalism extrem, dar chiar mai puţin dezvoltat decât cel al naziştilor. Este, de asemenea, un regim foarte slab instituţionalizat. Se învârte cu adevărat în jurul unui singur om, Vladimir Putin, care controlează cu adevărat toate marile pârghii de putere. Dacă facem o paralelă cu regimul din China, vom vedea că ele diferă în mod semnificativ. China are un Partid Comunist mare, cu 90 de milioane de membri şi o disciplină internă de fier”, a mai declarat politologul.
În Rusia, totul depinde de un singur om, iar instituțiile lipsesc, iar acest lucru face ca regimul să fie instabil.
„În cazul Rusiei, acest tip de instituţionalizare lipseşte. Prin urmare, nu cred că în Rusia avem de-a face cu un regim stabil, cu o ideologie clară pe care să o poată proiecta în exterior. Cred că oamenii care se aliniază la regimul rus pur şi simplu dezagreează Occidentul din diferite motive”, a mai arătat Fukuiama într-un interviu pentru Deutsche Welle.
Cine este Francis Fukuiama
Francis Fukuyama (foto) este politolog la Universitatea Stanford din California. A studiat la Universitatea Cornell şi a obţinut doctoratul în ştiinţe politice la Universitatea Harvard, cu o teză despre politica externă a URSS în Orientul Mijlociu. El este autorul unei cărți de mare succes din anii ’90 de după căderea comunismului, „Sfârșitul istoriei și ultimul om” în care tratează un posibil viitor al regimurilor de tip democratic.