Unii români vor primi bonusuri de Crăciun. Ce sume vor primi acești angajați de sărbători
- Andra Puiu
- 11 noiembrie 2022, 17:05
O parte dintre angajatorii din România vor să ofere prime pentru sărbătorile de iarnă. Unii români pot ajunge să încaseze o primă și de 1.000 de lei.
Un sondaj eJobs a arătat că șapte din 10 companii vor oferi anul acesta beneficii de Crăciun angajaților. Mulți angajatori s-au gândit să ofere prime în bani, petreceri cu echipa și coșuri cu produse de sezon. O treime dintre aceștia au alocat un buget de peste 1.000 de lei pentru un angajat.
Tradiție de Crăciun ca românii să primească cadouri de la angajatori
„A devenit o tradiție ca finalul de an să fie marcat de angajatori cu astfel de recompense pentru angajați și, chiar dacă valoarea pachetelor oferite a fluctuat de la un an la altul, a rămas un obicei de la care companiile nu au abdicat nici măcar în anii mai dificili din punct de vedere economic” a spus Ana Călugăru, Head of Communications la eJobs România. De asemenea, ea a mai adăugat că cei mai mulți angajatori optează la varianta de a oferi bani drept cadou.
În același timp, o treime dintre participanții la sondaj au spus că valoarea pachetului de sărbători va fi de peste 1.000 de lei pentru fiecare angajat. De asemenea, 25% dintre angajatori au spus că alocat, în acest scop, între 400 și 600 de lei, 14,3% au pregătit 200 și 400 de lei, 7,1% între 600 și 800 de lei, iar 3,6% între 800 și 1.000 de lei. În același timp, 21,4% au precizat că se vor limita la un buget cuprins între 100 și 200 de lei pentru fiecare angajat din companie.
În același timp, un sfert dintre managerii companiilor care au participat la sondaj au spus că bugetul pentru primele angajaților este mai mare față de anul trecut. Totuși, 64,3% au explicat că sumele alocate au rămas la fel.
Care este scopul primelor de sărbători
„Companiile măsoară constant nivelul de satisfacție a angajaților, iar unul dintre elementele pe care le urmăresc este legat de cum ar putea să crească motivația inclusiv folosind stimulente extrinseci, precum beneficiile!”, a mai spus Ana Călugăru. Așadar, sondajul a mai avut o întrebare pentru manageri.
Aceștia au fost chestionați în legătură cu ce le-ar oferi angajaților dacă nu ar avea limită de buget. În acest context, 65% au pus pe primul loc salariile suplimentare pentru toți angajații. Pe locul al doilea se află săptămâna de lucru de patru zile. Astfel programul de lucru ar fi de 32 de ore pe săptămână. Sondajul a fost realizat în luna octombrie, pe un eșantion de 120 de respondenți. Au fost incluși manageri de HR, manageri de departament, team leaderi și antreprenori, se mai precizează în sondajul eJobs.