Liderii opoziției prodemocratice ruse se întâlnesc pentru a găsi o alternativă la regimul lui Vladimir Putin

Liderii opoziției prodemocratice ruse se întâlnesc pentru a găsi o alternativă la regimul lui Vladimir Putin

Liderii opoziției prodemocratice ruse se întâlnesc pentru prima oară în ultimul deceniu, într-un Congres, cu scopul de a găsi o variantă la regimul lui Vladimir Putin.

Oficialii vor să stabilească un regim democratic în Rusia.

Opozanții lui Putin s-au reunit în Polonia

Evenimentul a fost organizat în Polonia, într-o localitate situată la nord-est de Varșovia. La reuniune participă și Ilia Ponomarev, fost deputat în Duma de Stat și care trăieşte în prezent în exil la Kiev. De la începutul războiului în Ucraina s-a remarcat prin critici intense asupra regimului de la Kremlin.

51 de delegaţi care au ocupat anterior funcţii elective în administraţia Rusiei la diferite niveluri vor participa fizic la Congres, iar alţi zeci de delegaţi vor fi prezenţi online.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este un moment istoric. Pentru prima dată în cel puţin un deceniu deputaţi care la vremea lor au fost aleşi democratic se reunesc. Vedem că este democratic şi dinamic. Oamenii discută şi argumentează. Sper sincer că aceste trei zile să fie fructuoase”, a declarat Ponomarev pentru EFE, completând că ideea aflată la baza Congresului este de a oferi ruşilor alternativa democratică la regimul lui Putin.

Ponomarev a fost singurul oficial care în anul 2014 s-a opus anexării ilegale a Crimeii de Federația Rusă.

Potrivit opozantului și activistului pentru drepturile omului, Andrei Sidelnikov, reuniunea poate fi văzută drept un prim pas către o nouă republică parlamentară în Rusia.

„Încercăm să facem un mare pas înainte spre viitor. Deocamdată, nu ştiu ce se va întâmpla după aceea, pentru că toţi delegaţii care participă la Congres în persoană sau online se află sub presiunea serviciului de securitate rus. Totuşi, ne-ar plăcea să trimitem un mesaj ruşilor care au scăpat de Putin şi milioanelor care mai trăiesc încă în Rusia”, a declarat Sidelnikov, potrivit digi24.ro.

Ilia Ponomarev, pe lista neagră a Moscovei

La sfârșitul lunii octombrie, Moscova a pus sub acuzare mai multe persoane, considerate ca fiind agenți străini, printre care fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Ilia Ponomarev și producătorul Aleksandr Rodnianski.

Ponomarev a părăsit Rusia în 2014, urmând ca în aprilie 2015 să fie deschis împotriva lui un dosar penal pentru delapidare. Mai târziu, i-a fost retrasă calitatea de deputat al Dumei de Stat. În anul 2019 a primit cetățenia ucraineană.