O rachetă chineză provoacă haos în spațiul aerian european. Trei state sunt vizate de o alertă a serviciului de monitorizare a spaţiului. Video

O rachetă chineză provoacă haos în spațiul aerian european. Trei state sunt vizate de o alertă a serviciului de monitorizare a spaţiului. Videosursa foto. defense.gov

Spania şi-a închis porţiuni din spaţiul aerian național, în nord-estul regiunii Catalonia şi în alte trei regiuni, pentru a evita eventuale accidente produse de prăbușirea unei rachete chineze. Vehiculul spaţial CZ-5B care a transportat pe orbită ultimul modul folosit la construcția noii stații spațiale Tiangong se prăbușește necontrolat pe pământ.

Serviciile de urgență catalane au anunțat că decizia de închidere a spațiului aerian a fost luată în contextul în care deşeuri spaţiale provenite de la rachetă urmau să survoleze aceste zone, informează Reuters.

„Din cauza riscului asociat cu trecerea vehiculului spaţial CZ-5B prin spaţiul aerian al Spaniei, cursele aeriene au fost complet restricţionate de la ora 09:38 până la ora 10:18 în Catalonia şi în alte comunităţi”, au anunţat serviciile de urgenţă din Spania printr-un mesaj postat pe Twitter.

Long March 5B (CZ-5B) este cea mai puternică rachetă spaţială chineză și a fost lansată pe 31 octombrie din sudul Chinei pentru a transporta pe orbita Pământului ultimul modul al staţiei spațiale Tiangong, aflată în etapa de construcţie. După ce și-a îndeplinit misiunea pe stația spațială, racheta a revenit pe Pământ, într-o cădere necontrolată, atrasă de forța gravitațională. Deși experții se așteaptă ca cea mai mare parte a vehiculului spațial să ardă la reintrarea în atmosferă, există îngrijorări că fragmente destul de mari ar putea ajunge pe pământ.

În acest context, Serviciul European de Supraveghere şi Monitorizare a Spaţiului (EUSST) a anunţat că deşeurile spaţiale vor reintra, cel mai probabil, în atmosfera terestră într-o zonă situată deasupra regiunii centrale a Oceanului Atlantic. Conform estimărilor, acestea se vor prăbuşi cel mai probabil în apă. Chiar și așa, a fost emisă o alertă care a vizat nordul Spaniei, nordul Portugaliei şi sudul Italiei, arătând că aceste zone se află pe traiectoria potenţială a rachetei chineze.

„Probabilitatea statistică a unui impact la sol într-o zonă populată este mică. Aceste previziuni vin totuşi cu anumite incertitudini, iar o estimare mai bună va fi posibilă doar cu puţin timp înainte de reintrarea rachetei în atmosferă", au precizat specialiştii de la EUSST.

Patru rachete chineze au fost lansate în spațiul cosmic

Lansarea din 31 octombrie a reprezentat cea de-a patra misiune în care a fost folosită o rachetă din gama Long March 5 B. Primul zbor al acestui vehicul spațial s-a produs în martie 2020 când resturile rachetei s-au prăbușit în Coasta de Fildeş, avariind mai multe clădiri.

Deşeurile spaţiale rezultate după a doua lansare nu au mai provocat pagube materiale, ajungând în apa Oceanului Indian, în vreme ce a treia rachetă a ajuns în Marea Sulu de lângă Filipine.

Reintrarea unei rachete spaţiale în atmosfera Pământului reprezintă o practică internaţională obişnuită, a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din China. El a fost întrebat dacă au fost luate măsuri speciale pentru reducerea riscurilor de accident.

„Bineînţeles, tipul de rachetă pe care l-aţi menţionat foloseşte o tehnologie special concepută pentru ca vasta majoritate a componentelor să fie distruse prin ablaţie în timpul reintrării în atmosferă, iar probabilitatea de a cauza daune activităţilor aviatice de la sol este extrem de scăzută”, a precizat Zhao Lijian, după cum informează Reuters.