Se înființează Observatorul Laptelui. Legea a fost adoptată de Parlament
- Mădălina Dinu
- 20 octombrie 2022, 08:03
Laptele a devenit un produs de lux în România. Prețul s-a triplat de anul trecut până acum.
În 14 județe din România, elevii nu mai primesc lapte la şcoală, aşa cum era stabilit în programul naţional „Cornul şi laptele”, pentru că autorităţile locale nu mai pot suporta costurile. Mai mult, la niovel național există un deficit de 700.000 de tone de lapte la nivel național.
Cu toate acestea, parlamentarii au adoptat, miercuri, „Legea Laptelui și a produselor lactate”. Legea prevede că laptele și produsele lactate se vor regăsi pe rafturi separate în magazine.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii laptelui şi produselor lactate, care prevede, între altele, înfiinţarea, în Ministerul Agriculturii, a Observatorului laptelui şi al produselor lactate care va monitoriza această piaţă şi va avea ca scop centralizarea datelor, urmărirea şi analizarea producţiei, echilibrului dintre cerere şi ofertă şi costurilor de producţie.
S-au înregistrat 255 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi trei abţineri.
Proiectul de lege stabileşte măsuri şi acţiuni unitare pentru prezentarea şi comercializarea produselor din sectorul laptelui şi a produselor lactate, urmărind sănătatea populaţiei, necesităţile de consum, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor.
Se înfiinţează Observatorul laptelui
Potrivit actului normativ, inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi cerinţele privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se realizează în conformitate cu prevederile regulamentelor europene în domeniu.
„La nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se înfiinţează Observatorul laptelui şi al produselor lactate, în cadrul direcţiei de specialitate. Observatorul laptelui şi al produselor lactate monitorizează piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate şi are ca scop centralizarea datelor de pe piaţă, urmărirea şi analizarea tendinţelor actuale şi viitoare în România, a producţiei, a echilibrului dintre cerere şi ofertă, precum şi a costurilor de producţie”, se arată în proiectul de lege.
Observatorul colectează, în vederea centralizării, date care au în vedere cantitatea de lapte și numărul operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi capacitatea acestora de procesare a laptelui; achiziţiile intracomunitare şi importul exportul din ţări terţe, de cantităţi de lapte crud materie primă, produse semiprocesate şi produse finite, indiferent de tip.
Datelor procesate constituie baza pentru gestionarea măsurilor de piaţă în acest sector. Observatorul întocmeşte lunar rapoarte punctuale şi/sau generale, avizate de Ministerul Agriculturii.