Avertisment din partea cercetătorilor pentru cei care utilizează căști wireless. Acest obicei poate cauza afecțiuni grave
- Maria Miron
- 17 octombrie 2022, 07:54
Conform ultimelor cercetări, dispozitivele fără fir, inclusiv cele concepute în scopuri medicale, au capacitatea de a expune utilizatorii la niveluri ridicate de câmpuri electromagnetice (CEM), și care dăunează organismului.
Utilizarea unor căști wireless poate fi convenabilă, dar ar putea crește riscul apariției unor tulburări neurologice, dat fiind că acestea folosesc un câmp electromagnetic pentru a comunica.
Căștile fără fir, pericol pentru sănătate, spun cercetătorii
De altfel, un număr de 250 de oameni de știință au adresat o Petiție către Organizația Națiunilor Unite (ONU), condusă de International Electromagnetic Field Alliance, și care se referă la câmpurile electromagnetice neionizante (EMF) formate de AirPods și alte dispozitive Bluetooth, dar și de telefoane mobile și Wi-Fi, a căror funcționalitate implică emiterea de radiofrecvențe. Conform cercetătorilor care a semnat petiția, utilizarea căștilor de acest tip ar putea crește riscul de tulburări neurologice.
„Pe baza cercetărilor publicate și revizuite de colegi, avem îngrijorări serioase în ceea ce privește expunerea omniprezentă și în creștere la CEM generată de dispozitivele electrice și wireless.
Acestea includ - dar nu se limitează la - dispozitivele care emit radiații de radiofrecvență (RFR), cum ar fi telefoanele celulare și fără fir și stațiile de bază ale acestora, Wi-Fi, antenele de radiodifuziune, contoarele inteligente și monitoarele pentru copii, precum și dispozitivele electrice și infrastructurile utilizate în furnizarea de energie electrică care generează câmpuri electromagnetice de frecvență extrem de joasă (ELF EMF)”, au transmis semnatarii Petiției adresate ONU.
La ce riscuri se supun cei care folosesc dispozitive care emit radiații
Oamenii de știință au luat în considerare clasificarea făcută de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, care spune că este posibil ca aceste câmpuri electromagnetice (CEM) să producă carcinogen uman, dar și că ar afecta organismele la niveluri „cu mult sub" majoritatea datelor naționale și globale.
Astfel, printre riscurile expunerii la astfel de radiații se numără posibilitatea apariției unor probleme medicale precum:
- Cancer
- Stres celular
- Creșterea numărului de radicali liberi dăunători
- Daune genetice
- Modificări structurale și funcționale ale sistemului reproducător
- Deficiențe de învățare și de memorie
- Tulburări neurologice
- Efecte negative asupra bunăstării generale
În petiție este stipulat că Organizația Mondială a Sănătății „nu-și îndeplinește rolul de agenție internațională de sănătate publică de prim rang", cercetătorii adăugând că daunele cauzate de CEM „depășesc cu mult specia umană, deoarece există tot mai multe dovezi ale efectelor dăunătoare atât asupra plantelor, cât și asupra animalelor”, conform Therussophile.org.