Ministerul Sănătății, îngrijorat din pricina unor infecții nosocomiale descoperite la Spitalul Judeţean Mureş: „Din șase cazuri, cinci s-au soldat cu deces”
- Maria Miron
- 15 octombrie 2022, 22:48
Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a transmis sâmbătă, prezentă fiind la o conferință organizată la Târgu Mureș, că, în ultimele zile, la Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, a fost depistat un focar de infecţii intraspitalicești, fiind vorba de șase cazuri, dintre care cinci s-au soldat cu decesul pacienților.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a anunțat că există un focar de infecție la Spitalului Clinic Judeţean Mureş, dar și că cinci pacienți internați acolo au murit din această cauză.
Focar de infecții intraspitalicești la Spitalul Clinic Judeţean Mureş
„Mă aflu aici în judeţul dumneavoastră şi în acest spital, împreună cu doamna director medical al spitalului, cu domnul director al Direcţiei de Sănătate Publică şi cu domnul doctor, şeful Secţiei de terapie intensivă, pentru a vă aduce la cunoştinţă un eveniment petrecut în ultimele zile, şi anume la nivelul Spitalului Clinic Judeţean Mureş a fost identificat un focar de infecţie asociată asistenţei medicale, focar constituit din 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, cazuri care au fost raportate şi depistate în ultimele zile.
Pacienţii aveau multiple patologii, erau pacienţi polispitalizaţi şi asupra lor, din cauza acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre şi proceduri invazive. Infecţiile despre care vorbim se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice. Vorbim aici de pioceanic şi acinetobacter", a transmis secretarul de stat Adriana Pistol.
Ministerul Sănătății a aflat abia ieri că există un focar de infecție la SCJ Mureş
Aceasta a afirmat și că Ministerul Sănătăţii a aflat de acest lucru ieri, motiv pentru care oficiali din minister s-au deplasat la Târgu Mureş, vrând să pună la punct un plan de măsuri, alături de cei din conducerea spitalului. Pe lângă problema „urgentă”, secretarul de stat a adus în discuție și două proiecte noi legate de Secţia de Terapie Intensivă.
„Trebuie să vă comunic că, din analiza efectuată astăzi împreună cu colegii de la spital, Secţia de Terapie Intensivă este o secţie autorizată provizoriu şi care nu oferă condiţii tocmai optime pentru îngrijirea pacienţilor. Ca măsuri, deja din cursul zilei de joi, spitalul a decis ca să fie sistate toate internările în Secţia de terapie intensivă. Deja a început o activitate de curăţenie şi dezinfecţie în saloanele Secţiei de terapie intensivă. În plus, am fost informaţi de o serie de proiecte noi referitoare la Secţia de terapie intensivă, în sensul extinderii unei clădiri din locaţia Gheorghe Marinescu numărul 1 şi, de asemenea, există un proiect care are în vedere şi secţia de terapie intensivă, specialitatea boli infecţioase.
Am mai discutat necesitatea efectuării screening-ului bacteriologic al tuturor pacienţilor care se află încă internaţi în Secţia de terapie intensivă. Nu în ultimul rând, am decis împreună cu managementul spitalului implementarea unui program continuu de screening la internare în cazul tuturor pacienţilor care sunt acceptaţi şi au nevoie de îngrijire în Secţia de terapie intensivă, precum şi screening-ul personalului care lucrează în această secţie", a mai spus Adriana Pistol, fostă șefă a Comisiei științifice speciale anti-COVID.
Secretarul de stat Adriana Pistol îndeamnă românii să aibă încredere în spitale
Directorul medical al SCJ Mureş este Janosi Edit, care a transmis că astfel de eveniment se pot întâmpla atât în România cât și în alte țări, dar și că Spitalul Clinic Judeţean Mureş a avut „curajul” de a raporta infectările. În acest context, secretarul de stat Adriana Pistol îndeamnă românii să aibă, totuși, „încredere” în spitale.
„Este un lucru extrem de util pentru că astfel putem să implementăm măsuri cât mai rapid posibil pentru ca astfel de cazuri să nu se perpetueze. Prin urmare, aş vrea să informez populaţia judeţului Mureş asupra faptului că spitalul se străduieşte să întreprindă şi să implementeze toate măsurile discutate.
Populaţia trebuie să aibă încredere în unităţile sanitare şi în acest spital, cu atât mai mult cu cât am găsit foarte multă deschidere aici în a îmbunătăţi pe cât se poate lucrurile în spital şi, prin urmare, îi sfătuiesc să aprecieze întotdeauna, atunci când există interes pentru a face prevenţie în astfel de situaţii. Noi am solicitat în acelaşi timp Direcţiei de Sănătate Publică să sprijine, dacă este nevoie, în continuare, colegii epidemiologi din cadrul acestui spital", a conchis secretarul de stat din Ministerul Sănătății, conform Agerpres.