Povestea soților Dumitru și Florica Bagdasar, doi renumiți medici. Spitalul Bagdasar – Arseni din Capitală le poartă numele
- Iulia Moraru
- 29 octombrie 2022, 10:47
Florica Bagdasar a fost medic cu specialitatea neuropsihiatrie infantilă și a fost prima femeie ministru din România, la Ministerul Sănătății. Ea a ocupat această funcție între anii 1946-1948. Ea s-a căsătorit cu Dumintru Bagdasar, iar azi, spitalul Bagdasar – Arseni din București le poartă numele.
Florica Bagdasar a fost prima femeie ministru din România. Realizările ei și ale soțului acesteia în domeniul sănătății dinaintea comunismului au fost remarcante, rămânând bine întipărite în istoria țării.
Viața Floricăi și a lui Dumitru Bagdasar
Pe numele ei de fată Florica Ciumetti, s-a născut în anul 1901, în Macedonia. Pe atunci teritoriul aparținea Imperiului Otoman. După ce familia ei se stabilește la București, tânăra urmează Facultatea de Medicină.
Dumitru Bagdasar s-a născut pe 17 decembrie 1893, la Roșiești, în Vaslui. În anul 1913 se înscrie și el la Facultatea de Medicină, pe care o frecventează deși întâmpină mai multe greutăți materiale.
În anul 1922 obține titlul de doctor în medicină, iar mai târziu, în 1927 se căsătorește cu Florica.
În luna de miere cei doi tineri pleacă în America, acolo unde el se specializează în neurochirurgie la clinica doctorului Harvey Cushing. Întorși mai târziu în țară, cei doi au probleme cu autoritățile, fiind repartizați în mediul rural.
Activitatea soților Bagdasar în domeniul sănătății
După mai mulți ani în care și-a desfășurat activitatea în condiții improprii, tânărul medic își dă demisia de la Spitalul din Cernăuți și, împreună cu soția sa, Florica, se întoarce la București.
În 1935, profesorul obține înființarea unui mic serviciu de neurochirurgie, cu zece paturi și o singură sală operatorie, în Spitalul Central de Boli Nervoase și Mintale din București, nucleul viitoarei Clinici de Neurochirurgie a Facultății de Medicină.
Acesta a efectuat peste 1.800 de operații pe sistemul nervos, iar pacienți din mai multe țări veneau pentru a se trata la el.
În paralel, Florica Bagdasar s-a dedicat asistenţei neuropsihiatrice şi educaţionale a copilului și a contribuit la înființarea unui centru unde erau tratați copiii cu deficiențe comportamentale și mintale.
Soții Bagdasar, miniștri ai Sănătății
Pe 6 martie 1945 doctorul Bagdasar a fost numit ministru al Sănătății în guvernul Petru Groza, iar apoi a înființat 60 de circumscripții rurale noi, mai multe sanatorii și, printre altele, 100 de case de nașteri la țară.
Acesta a murit pe data de 16 iulie 1946, la doar 52 de ani.
După moartea soțului ei, Florica Bagdasar a fost numită în funcția de ministru al Sănătății, până în anul 1948, atunci când fost revocată din funcție fără nicio explicație. Astfel a devenit prima femeie ministru a României.
Între 1957 și 1961, Florica Bagdasar a fost vicepreședinte al Crucii Roșii din România, iar în anul 1978 a murit, la București.
Spitalul Bagdasar - Arseni le poartă numele
Creat în 1975 ca centru de referință național de neurochirurgie de către Prof. Dr. Constantin ARSENI, Spitalul Clinic „Prof. Dr.D.Bagdasar” a devenit în 1993 spital de urgență, iar in 2001 și-a schimbat denumirea in Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, potrivit doctorulzilei.ro.