Scandal la nivel diplomatic. Ambasadoarea Franței la Bucureşti, acuzată de o „presupusă fraudă la vot”

Scandal la nivel diplomatic. Ambasadoarea Franței la Bucureşti, acuzată de o „presupusă fraudă la vot” Sursa: Arhiva EVZ

Ambasadoarea Franței la București și secretarul general al reprezentanței diplomatice franceze fac obiectul unei anchete după ce pe numele lor au fost formulate acuzații referitoare la o presupusă fraudă la vot. Mai exact, un cetățean francez, stabilit în România, când a mers la vot la Ambasada Franței i s-a spus că deja votase altcineva în numele său.

Potrivit jurnaliștilor de la Gândul.ro, ambasadoarea Laurence Auer a recunoscut că a fost o eroare administrativă, iar dosarul cu pricina a fost înregistrat de procurorii români, dar a fost trimis la Paris, deoarece locul în care este amplasată Ambasada Franței reprezintă teritoriu francez.

Reamintim că Emmanuel Macron și Marine Le Pen, s-au înfruntat pentru a ajunge la Palatul Elysee. Președintele în funcţie a reușit să se impună în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze în fața candidatei de extremă dreaptă, Marine Le Pen.

Revenind la scandalul diplomatic, cel care a reclamat neregula de la Ambasada Franței la Bucureşti, a fost un bărbat de cetățenie franceză, stabilit în România, care a mers pe data de 28 aprilie la sediul Secției 1 Poliție din București, şi a spus că pe 24 aprilie a fost la Ambasada Franței să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, însă secretarul general al instituției, Pierre Pasquereau, care la data scrutinului ocupa și funcția de președinte al Biroului Electoral, l-ar fi împiedicat, pe motiv că altcineva votase în locul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

În locul său votase  un membru al Biroului Electoral, Marc Pascal Huot

Potrivit unor surse judiciare, reclamantul a spus că persoane care votase a fost chiar un membru al Biroului Electoral, Marc Pascal Huot, un cunoscut om de afaceri francez, stabilit în țara noastră. Reclamantul a explicat faptul că îl împuternicise pe Marc Huot să voteze în locul său în primul tur de scrutin, dar nu și pentru al doilea.

Cu toate că nu ar fi avut dreptul, Marc Pascal Huot ar fi votat și a doua oară, fără să întâmpine vreo opoziție din partea secretarului general al Ambasadei, Pierre Pasquereau sau din partea ambasadoarei, Laurence Auer, susține cetățeanul francez în plângerea sa.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot, pe care l-au înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Pentru că ancheta privea persoane cu statut special, cum este personalul diplomatic, procurorii de sector au declinat competența către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

La rândul lor, după ce au analizat probele, procurorii de la Parchetul Curții de Apel au stabilit că, deoarece ambasadoarea Laurence Auer și secretarul general Pierre Pasquereau au imunitate diplomatică și nu pot fi trași la răspundere penală pe teritoriul țării noastre, dosarul trebuie trimis anchetatorilor din Franța.

Mai exact, în data de 20 septembrie, procurorii au solicitat instanței Curții de Apel București să admită cererea de transfer de procedură în materie penală. Solicitarea a fost admisă de judecători trei zile mai târziu.

Ambasadoarea Laurence Auer a recunoscut că a fost ”o eroare administrativă”

În motivarea deciziei din 23 septembrie, judecătorii de la Curtea de Apel București au arătat că la dosar există înscrisuri care susțin cele reclamate de cetățeanul francez, iar „la data de 24.04.2022, ambasadorul Republicii Franceze în România, Laurence Auer Sylvie a recunoscut că a existat o eroare administrativă comisă de funcționarii consulatului francez la București, care au înregistrat, în mod greșit, în evidențele misiunii diplomatice, procura în discuție”.

 

Decizia Curții de Apel București în cazul cererii de transfer a dosarului privind împiedicarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale din Franța

„S-a mai arătat că, în urma verificărilor efectuate de organele de poliție, s-a constatat că numita Laurence Auer Sylvie, cetățean francez, are calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, respectiv diplomat la Ambasada Republicii Franceze la București și beneficiază de imunitate de jurisdicție penală, civilă și administrativă pe teritoriul României (…). Admite cererea formulată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București şi, în consecinţă: Dispune transferul procedurii penale, respectiv a urmăririi penale (…) privind săvârșirea infracţiunilor de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, precum și a infracțiunii de fraudă la vot”, se arată în motivarea instanței, potrivit jurnaliștilor de la gandul.ro.