Va folosi Vladimir Putin „arma apocalipsei”? Care sunt informațiile cunoscute despre un atac nuclear cu cu torpila Poseidon
- Andra Puiu
- 8 octombrie 2022, 13:14
Mobilizarea submarinului rus Belgorod şi riscul ca acesta să poarte arma nucleară „Poseidon” au alarmat întreaga lume în ceea ce privește un posibil atac. Totuși, un lucru este sigur. Această torpilă, descrisă drept „arma apocalipsei”, nu va fi operațională înaintea anului 2027.
O analiză a agenției EFE a indicat că recentele mișcări ale submarinului rus Belgorod ar putea fi de fapt teste convenționale. Așadar, nu ar reprezenta o amenințare pentru Occident. Totuși, toate mesajele și articole care sugerează că Rusia ar putea folosi această armă nucleară de nouă generație au culminat cu cel publicat, recent, de cotidianul italian La Repubblica. Materialul susținea că submarinul Belgorod a intrat în imersiune în Oceanul Arctic pentru a testa acolo torpila Poseidon. Este vorba de o armă ce poate provoca un tsunami radioactiv în zonele de coastă.
În același timp, alte publicații au mers și mai departe și au susținut că acest submarin ar fi fost implicat în sabotajele asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică. Este un lucru imposibil în condițiile în care imagini din satelit au semnalat atunci prezența submarinului în Marea Barents.
Ce face submarinul Belgorod în Oceanul Arctic
Misiunea submarinului Belgorod în Oceanul Arctic ar fi să „testeze pentru prima dată” torpila nucleară Poseidon, susține presa din Italia. Totuși, un raport al serviciului de investigație al Congresului SUA, publicat în aprilie anul acesta, a semnalat în anul 2016 că Rusia efectuase încă de atunci teste cu această armă. Cu toate acestea, ea nu va putea fi folosită până în 2027.
Inclusiv agenția publică rusă de știri TASS a precizat pe 12 mai 2018 că sistemul Poseidon nu va fi inclus în „programul național de armament” rus până în anul 2027. Mai mult, agenția a mai adăugat că va fi construit un nou nou submarin nuclear pentru a purta această armă. Submarinul este deja în construcție la un șantier naval din orașul Severodvinsk. În același loc a fost construit și submarinul Belgorod.
În plus, Belgorod nici măcar nu este „deplin operațional” pentru luptă, afirmă Guillermo Pulido, expert în apărare. „Poseidon este o armă foarte imatură și deocamdată este doar un concept”, în timp ce „Belgorod doar face probe pe mare, nu se pregătește pentru executarea unui atac împotriva NATO”.
NATO oferă asigurări că nu va exista un atac nuclear
În același timp, NATO a asigurat că membrii organizației nu au observat nicio schimbare în ceea ce privește armele nucleare ale Rusiei. Cu toate acestea, membrii NATO și aliații rămân vigilenți.
Vladimir Putin a acuzat Occidentul că, pe lângă faptul că susține militar și financiar Ucraina, i-a impus Kievului să nu negocieze cu Moscova. În plus, țarul de la Kremlin a mai adăugat că SUA urmărește „să slăbească, să divizeze și să distrugă Rusia”.
În același discurs, președintele rus a acuzat Occidentul că „a depășit orice limită. Cei care încearcă să ne șantajeze cu armele nucleare trebuie să știe că vântul se poate schimba în direcția lor”. Mai mult decât atât, președintele rus a susținut că armata sa va folosi toate mijloacele pe care le are pentru a proteja atât țara, cât și populația, informează Agerpres.