Patriarhul Daniel: Să răspundem lui Dumnezeu prin rugăciune şi oamenilor încercaţi cu fapte bune

Patriarhul Daniel: Să răspundem lui Dumnezeu prin rugăciune şi oamenilor încercaţi cu fapte buneSursa foto: Facebook

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a îndemnat, vineri, în contextul războiului din Ucraina, la rugăciune şi la fapte bune, adăugând că aceste încercări sunt "uneori o pedagogie divină care atenţionează ce este esenţial în viaţa omului".

"Încercările acestea sunt, uneori, o pedagogie divină care ne atenţionează ce este esenţial în viaţa omului. Chiar şi în mijlocul încercărilor, trebuie să nu pierdem speranţa, să nu pierdem nădejdea că Dumnezeu ne iubeşte, ne încearcă, dar nicio încercare nu este mai mare decât puterea noastră, dacă cerem ajutorul lui Dumnezeu.

(...) Şi în această încercare mai recentă, a războiului din vecinătate, cum s-a spus, este tot o atenţionare să răspundem lui Dumnezeu prin rugăciune şi oamenilor încercaţi, care trec prin suferinţă, să le răspundem cu fapte bune", a transmis PF Daniel, la momentul aniversar dedicat sărbătoririi a 15 ani de la întronizarea ca Patriarh.

Potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române, înaltul ierarh a arătat că, în fiecare zi, la Catedrala Patriarhală, se fac rugăciuni "pentru încetarea războiului, pentru pace între popoare, pentru că aceasta ne ajută să nu cădem în deznădejde, în disperare".

Patriarhul Daniel: Însingurarea duce la depresie

"Şi în pandemie, oamenii care s-au rugat mai intens şi mai mult nu au căzut în depresie atât de repede, fiindcă au simţit starea de comuniune. Însingurarea duce la depresie, dar comuniunea este salvare de întristare, pentru că şi cei ce se roagă în pustie au conştiinţa că nu sunt singuri, ci sunt cu Dumnezeu, cu sfinţii şi cu toţi credincioşii care se roagă în diferite părţi ale lumii. (...) Iar rugăciunea în starea de încercare este mai puternică atunci când este însoţită de fapte de milostenie", a îndemnat Patriarhul.

Întâistătătorul BOR a adăugat că, "dacă ne rugăm pentru încetarea războiului din Ucraina, rugăciunea aceasta a fost însoţită şi de o mobilizare foarte mare, mai ales în partea de nord şi de est a României, când au fost oferite sute de tone de alimente şi de haine pentru cei care se aflau în starea de pribegie".

"Această conlucrare între stat şi Biserică este una care se face ca răspuns firesc, un răspuns creştin la o situaţie de încercare. Noi simţim că această conlucrare ne îmbogăţeşte sufleteşte, devenim mai sensibili la suferinţa altora. Poate că şi contribuim la o altă cunoaştere a noastră din partea celor pe care-i ajutăm. Mulţi nu se aşteptau ca ucrainenii să fie atât de bine primiţi şi atât de mult ajutaţi de către români. Avem în încercările acestea şansa unei îmbogăţiri sufleteşti. Important este cum răspundem noi la încercările care vin neprogramate. Din acest punct de vedere, cel dintâi răspuns al nostru trebuie să fie speranţa care se naşte din rugăciune", a mai spus Patriarhul Daniel.

După Liturghia şi Te Deum-ul oficiate vineri la Catedrala Patriarhală, în Sala "Europa Christiana" a Palatului Patriarhiei a avut loc un moment festiv, moderat de Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Au prezentat sau transmis mesaje de felicitare preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Alina Gorghiu şi Marcel Ciolacu, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. Marin Preda.

La evenimentele aniversare au participat şi reprezentanţii cultelor mozaic şi musulman.