Veste bună pentru pacienți. Spitalele vor primi peste 50.000 de cutii de Miostin. Producția medicamentului fusese oprită în regim de urgență
- Iulia Moraru
- 26 septembrie 2022, 21:25
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a anunțat, luni, că 51.000 de cutii de Miostin 0,5 mg/ml soluţie injectabilă vor fi livrate în cursul acestei săptămâni tuturor spitalelor din România. Producția medicamentului necesar după operații, a fost oprită din cauza unor neconformități.
ANMDMR a transmis că 51.000 de cutii de Miostin vor fi livrate spitalelor din țară, iar această cantitate, conformă cu specificaţiile produsului, va asigura necesarul pentru o perioadă de aproximativ trei luni.
Agenția a specificat că nevoia pacienţilor pentru medicaţie este prioritară şi, cu respectarea prevederilor legale, se va susţine orice iniţiativă care ajută în acoperirea necesarului de medicamente, inclusiv autorizarea pentru nevoi speciale.
„Având în vedere faptul că în prezent, în România, cu substanţa activă metilsulfat de neostigmină nu mai este autorizat niciun alt medicament, ANMDMR, înţelegând impactul produs pe piaţa farmaceutică de lipsa acestuia, va sprijini fabricantul, în limita prevederilor legale, pentru depăşirea acestei situaţii şi asigurarea disponibilităţii produsului în România”, a transmis agenția.
Producția medicamentului a fost oprită din cauza unor neconformități
Zentiva a transmis, duminică, că a oprit producţia medicamentului Miostin din cauza unor neconformităţi în calitatea produsului finit şi a informat în acest sens atât Ministerul Sănătăţii, cât și distribuitorii şi unităţile medicale.
În acest sens, s-au făcut demersuri pentru ca producţia să poată fi reluată în cel mai scurt timp, în condiţii de siguranţă, iar între timp s-au produs 51.000 de cutii de Neostigmină care au ajuns în depozite şi vor fi distribuite spitalelor.
„Medicamentul MIOSTIN 0,5 mg/ml (NEOSTIGMINI METILSULFAS) soluţie injectabilă a fost notificat la începutul lunii septembrie 2022 de către deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP) cu discontinuitate temporară din motive de fabricaţie. Ulterior, DAPP a procedat la fabricarea unor noi serii utilizând procesul actual de fabricaţie, rezultatul la momentul eliberării seriilor respective fiind conform specificaţiei produsului”, a mai transmis sursa citată.
Din cauza lipsei de pe piață a medicamentului, Spitalul Constanța a decis ca acesta să fie folosit oar în cazul operaţiilor urgente. De asemenea, unitatea spitalicească a suspendat operațiile care nu sunt urgente, din cauza stocului limitat dintr-un medicament folosit după realizarea anesteziilor, care are rol în decontractarea musculaturii pacientului, potrivit News.ro.