Băncile rusești înregistrează pierderi record de 25,5 de miliarde de dolari. Banca Centrală din Rusia, măsuri stricte
- Antonia Hendrik
- 25 septembrie 2022, 17:57
Băncile ruse au pierdut aproximativ 1,5 trilioane de ruble (25,5 miliarde de dolari) ca urmare a consecințelor conflictului din Ucraina, a declarat un oficial al băncii centrale din Rusia.
Sectorul bancar din Rusia a pierdut 1.500 de miliarde de ruble (25,5 miliarde de dolari) în prima jumătate a anului 2022, a declarat un înalt oficial al Băncii Centrale. Este pentru a doua oară când Banca Centrală dezvăluie rezultate financiare de când Moscova a invadat Ucraina în februarie.
Băncile din Rusia au pierdut aceste sume record în urma problemelor provocate de conflictul din Ucraina. Bancherul a estimat că sectorul bancar al Rusiei va închide 2022 cu pierderi de 1,5 trilioane de ruble sau mai puțin.
Maxim Liubomudrov, şeful departamentului pentru reglementări al băncii centrale, care supraveghează cele mai mari bănci din Rusia, a spus că este vorba despre un nivel „acceptabil” al pierderilor şi că guvernul a avut planuri pregătite pentru a susţine băncile în timpul crizei.
Băncile rusești mai dețin rezerve de 7 trilioane de ruble (116 miliarde de dolari)
În pofida ordinului de mobilizare al preşedintelui Vladimir Putin, din această săptămână, rubla rusească a atins vineri cel mai înalt nivel faţă de dolarul american şi euro din luna iulie, în tranzacţiile de la Moscova. Astfel, rubla a avansat cu 3,5%, la 56,79 unităţi pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din 22 iulie.
„Băncile au pierdut 1,9 trilioane de ruble, iar băncile cu profit au făcut 400 de miliarde de ruble”, declara Dmitri Tulin, primul vicepreședinte al Băncii Centrale.
„Putem spune că ne-am descurcat cu puține victime până acum”, a spus el, menționând că băncile rusești mai dețin rezerve de 7 trilioane de ruble (116 miliarde de dolari).
Banca centrală din Rusia, măsuri stricte după invazie
Controalele valutare şi plăţile de taxe de la sfârşitul lunii, prin care exportatorii ruşi îşi transformă câştigurile în valută străină în ruble pentru a face plăţi către Trezorerie, oferă un impuls rublei, în pofida factorilor geopolitici contrari, spun analiştii.
După invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie, guvernul şi banca centrală din Rusia au luat măsuri stricte privind circulaţia capitalului şi protejarea rublei, iar în urma acestora moneda rusească a consemnat în acest an cea mai bună evoluţie la nivel global.
Ulterior, banca centrală rusă a relaxat o parte din controalele capitalulu, pe fondul îngrijorărilor că puterea rublei afectează activităţile economice, informează Reuters.